Избрани Новини

Европейският съд по правата на човека осъди Русия да изплати 3 милиона евро

Свят

13-04-2017, 16:38

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Беслан - 6 години след трагедията

Поводът е заложническата криза в Беслан, в Северна Осетия през 2004 година

Европейският съд по правата на човека осъди Русия да изплати 3 милиона евро. Парите са за ищците по делото за заложническата криза в Беслан, в Северна Осетия през 2004 година. 
Съдът в Страсбург постанови, че властите не са успели да предотвратят вземането на заложници в училище в Беслан от прочеченски бунтовници. Освен това са допуснали грешки при операцията по сигурността. Съдът беше сезиран от 409 руски граждани- роднини на жертви или самите те бивши заложници. Кремъл смята, че решението на съда е неприемливо.

Припомняме, че нападението е дело на чеченски бунтовници, които превземат местно училище на 1 септември 2004 г., и задържат като заложници най-малко 1200 възрастни и деца. След двудневни преговори руски специални части щурмуват сградата. По време на акта и спасителната операция умират над 300 от заложниците.

На 3 септември, 3 дни след началото на обсадата, експлозия в училището, избухнала без обясними причини, предизвиква паника сред децата и похитителите започват да ги обстрелват. Руските специални сили се намесват хаотично. Според официалните данни са убити 344 цивилни, от които 186 деца.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов