Избрани Новини

В Израел са бесни от коментарите на Спайсър

Свят

12-04-2017, 18:47

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Говорителят на Белия дом се извини за омаловажането на Холокоста

"Белият дом се нуждае от преподавател по история"

Израелски политици и коментатори реагираха с възмущение и недоверчивост след коментарите на говорителя на Белия дом Шон Спайсър, че Адолф Хитлер не е използвал отровен газ срещу собствения си народ и нарече нацистките лагери на смъртта "центрове на Холокост", съобщават от Guardian.

По време на редовния брифинг в понеделник Спайсър се опита да намекне, че дори Хитлер, за разлика от сирийския лидер Башар ал Асад, не е използвал отровен газ срещу собствения си народ, пренебрегвайки нацисткото избиване на германски евреи и други в газовите камери и с изпаренията от камиони. Днес Спайсър заяви, че е сгрешил с направеното сравнение.

Министърът на разузнаването Израел Кац написа в "Туитър", че коментарът на Спайсър е възмутителен. Той подчерта, че "трябва да поискаме да се извини или да си подаде оставката".

Обаче по-късно Кац прие извинението на Спайсър. "След като той се извини и си оттегли думите, що се отнася до мен, въпросът е приключен", отбеляза министърът в съобщение.

Израелският депутат Ерел Маргалит от центристкия Ционистки съюз призова израелското правителство да "наруши мълчанието" и официално да осъди коментарите. Нахман Шай от същата партия призова американския президент Доналд Тръмп да осъди коментарите на Спайсър.

Според израелски медии думите на говорителя на Белия дом отразяват антисемитизма в американското правителство.

Центърът за изследване на Холокост Яд Вашем нарече коментарите на Спайсър "изопачаване на историята".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов