Избрани Новини

Русия няма да се дистанцира от Башар Асад

Кремъл нарече абсурдни призивите да се дистанцира от Асад

Призивите към Русия да се дистанцира от сирийския президент Башар Асад са недалновидни и абсурдни, тъй като те не вземат предвид необходимостта за борба срещу тероризма и политическото уреждане в Сирия. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщават от ТАСС.

Русия смята, че нейните основни цели са борбата срещу терористичната групировка и търсенето на политическо и дипломатическо уреждане в Сирия, допълнил Песков. "Ние смятаме, че поставянето на въпроса за нуждата от дистанциране от Асад, без споменаването на двете главни цели, е недалновидно".

Песков отбелязал, че Асад е легитимният президент от гледна точка на международното право, а също е главнокомандващ на сирийската армия, която се сражава срещу международни терористи, които окупираха голяма част от територията на страната. На свой ред Русия подкрепя Дамаск в тази борба.

"Ето защо поставяйки въпроса, че Русия трябва да спре да подкрепя Асад и следователно да спре да подкрепя неговите усилия в борбата срещу ДАЕШ звучи доста абсурдно, след като де факто това е вероятно свързано с призивите за спиране на помощта и е от полза за терористите, така че те да могат да продължат офанзивата срещу легитимните сирийски власти", коментира още Песков.

Говорителят на Кремъл също така отхвърлил последните обвинения, че Москва се е опитала да прикрие Дамаск за съучастието му в химическата атака в Идлиб като "информационна каша". "Това не е нищо друго освен "информационна каша". За съжаление това се случва все по-често", коментира Песков във връзка с обвиненията, които се отправят от САЩ.

Подобни безпочвени обвинения, посочи Песков, "по никакъв начин не правят информационните потоци по-убедителни и достоверни".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов