Избрани Новини

Медицински сестри от Благоевград искат по-високи заплати

Болницата има дълг към държавата за близо 4 милиона лева.

Медицинските сестри от Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград искат увеличение на заплатите. Те настояват да подпишат колективен трудов договор с ръководството на лечебното заведение. Директорът му обаче е скептичен към исканото увеличение, защото болницата има дълг към държавата за близо 4 милиона лева.

В началото на годината заплатите на медицинските сестри са били увеличени с около 50 лв. В момента възнагражденията са около 570 лв., а на национално ниво подписаният браншови договор регламентира средната заплата да е 750 лв. Затова от КНСБ в Благоевград предлагат поетапно увеличение на възнагражденията.

Емануил Манолов, председател на КНСБ- Благоевград: „В рамките на следващите 6 месеца да има още едно увеличение, след което в началото на 2018 да имаме увеличение, с което да се доближим максимално до тази цифра.”

От ръководството на болницата казаха, че трудно може да се стигне до увеличение на заплатите, тъй като финансовото състояние на лечебното заведение не е добро. Натрупаните задължения са около 4 млн. лв., основно към доставчици на медикаменти.

Д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ- Благоевград: „Изцяло заплатите ни зависят от това, което сме заработили и какви приходи имаме. И в никакъв случай няма как някой да определи заплата, при положение, че това е търговско дружество, самото то определя нещата.”

В болницата работят около 250 медицински сестри, които предимно са в пенсионна възраст. От ръководството на здравното заведение признаха, че трудно намират кадри, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов