Избрани Новини

ГЕРБ и ОП не се рзбраха за въвеждане на пълен мажоритарен вот

Политика

07-04-2017, 17:49

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

От ЕНП нямат възражения за коалиция на ГЕРБ с патриотите

Спорните теми, по които не бъде постигнато съгласие, ще се решават в крайна сметка в пленарната зала

ГЕРБ и Обединените патриоти не постигнаха съгласие за въвеждане на пълен мажоритарен вот след часове преговори в Народното събрание за обща управленска програма. Все пак Владислав Горанов /ГЕРБ/ е оптимист, че до 19 април, когато 44-ото Народно събрание се събира на първото си заседание, ще се разберат.
Обединените патриоти предпочитат германския модел на избирателна система, докато ГЕРБ настоява да бъде 100 процента изпълнена волята на участвалите в референдума по въпроса. Спорните теми, по които не бъде постигнато съгласие, ще се решават в крайна сметка в пленарната зала, обясни пред журналисти Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.
Пенсиите са друг момент от преговорите, по който до момента няма обща позиция, но се търси решение. Всичко е въпрос на сметки, цифри и възможности, разясни Каракачанов. Владислав Горанов добави, че има достатъчно време страните да се разберат.
Външната политика също не е съвсем консенсусна. Националистите поставят по-голям акцент върху ролята на България на Балканите като движещ локомотив за членството на другите балкански държави в НАТО и ЕС. Това щяло да направи страната ни по-уважавана в европейски и в световен мащаб. В секторите "сигурност" и "битова престъпност" нямало разминаване.
Не сме коментирали персонални министерски постове, увериха Горанов и Каракачанов. Известно е само името на министър-председателя.
Лидерът на ВМРО отговори, че самият той не настоява да бъде министър на отбраната.
Националистически не означава ксенофобски, ако не противоречи на членството в НАТО и на евро-атлантическата ориентация на България, не виждам защо трябва да се търси интрига - така Владислав Горанов отговори на въпрос дали ГЕРБ биха дали поста министър на отбраната на националистическа формация.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов