Избрани Новини

Филми за Археологическия музей в Сандански са номинирани на фестивал

Това е XIII-ят Международен фестивал на туристическия филм "На източния бряг на Европа“

Филми за Археологическия музей в Сандански са с номинации за награда от XIII-я Международен фестивал на туристическия филм – България „На източния бряг на Европа“. Фестивалът стартира на  6 до 8 април 2017 г. във Велико Търново. Конкурсът е част от програмата на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“.

Двата видео филма са създадени по повод на 80-годишния юбилей на Археологическия музей на  Сандански. Номинирането за награда на филмите Зората на християнството“ и „Раннохристиянската архитектура и шедьоври на античното изкуство“ е изключително голямо постижение и висока оценка за уникалните археологически открития, тяхната реставрация и научна стойност. Откритията и съхраняването на културно-историческото наследство от Община Сандански и Археологическия музей на града са достоен пример за национална гордост.

Първият филм е със заглавие „ЗОРАТА НА ХРИСТИЯНСТВОТО“ (THE DAWN OF CHRISTIANITY) и е с дължина 14:00 минути. Номиниран е за награда в категория „Вяра и Традиции“.

Визуално „разказва“ за забежителните археологически открития, утвърдили през последните години Сандански и Археологическия музей на града, като сериозен археологически и проучвателски център на България. Раннохристиянският комплекс е един от най-забележителните обекти на архитектурния и културен туризъм с международна значимост, който ни показва ранния етап от историческия път на християнската вяра и традиция.

Филмът представя Епископската базилика, която е достоверно възстановена и днес може да бъде видяна така, както е изглеждала през VI век. Епископската базилика е шедьовър на археологическите открития. Гражданите на Сандански и региона, българските и чуждестранни гости, учениците и студентите имат възможност да се запознаят с основните помещения, къде и как са провеждани службите, как са протичали литийните шествия, откъде са пропагандирани християнските идеи по нашите земи, през този период.

Вторият филм е със заглавие „РАННОХРИСТИЯНСКА АРХИТЕКТУРА И ШЕДЬОВРИ НА АНТИЧНОТО ИЗКУСТВО“ (EARLY CHRISTIAN ARCHITECTURE AND MASTERPIECES OF ANTIQUE ART) и е с дължина 5:56 минути. Номиниран е за награда в категория „История и Култура“.

Филмът представя някои от откритията на Археологическия музей през 80-годишната му история. Промотира раннохристиянската архитектура  и шедьоврите на античното изкуство в региона на Сандански, когато християнството трайно се утвърждава в региона. Археологическият музей, заедно с многобройните открити и реставрирани обекти, са част от археологически парк и са свидетелство за развитието на градоустройството на раннохристиянския град. Градските структури от преди 1500 години съвпадат почти със сегашните градски структури. Пример за това е античната Cardo Maximus, разположена до днешната главна улица на Сандански. Археологическите открития свидетелстват, че вероятно нашите предци са имали същите представи за градоустройство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)