Избрани Новини

Тържество за Международния ден на ромите в училище “Найден Геров”

Мисия Пловдив

07-04-2017, 07:45

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ученици от началния курс ще изнесат представление пред родители и жители на квартала

Празнично тържество по случай Международния ден на ромите ще се проведе днес от 11:30 ч. в СУ „Найден Геров“, на ул. „Възход“ № 26 в Пловдив. Ученици от началния курс ще изнесат представление пред родители и жители на квартала.

Събитието е част от дейностите по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, реализиран от Община Пловдив по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Проектът е на обща стойност 1 077 495 лева и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. Столипиново в Пловдив, както и в град Куклен.

Като част от проектните дейности е планирано строителство на Образователен център в двора на двете училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“. Там ще се провеждат разнообразни извънкласни дейности, които имат за цел да се намали броят на отпадащите ученици от малцинствен произход. Общинска фондация „Пловдив 2019“, която е партньор по проекта, ще се включи активно в работата с ромските деца.

Проектът „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ предвижда също така облагородяване на дворното пространство и изграждане на детски площадки на територията на детска градина „Лилия“, която се намира в непосредствена близост до двете училища.

В рамките проекта ще се изгради и Здравен център към ДКЦ „Изток“ с пет медицински кабинета, които ще бъдат оборудвани със съвременна диагностична апаратура. В тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията.

Началото на проектните дейности беше предшествано от интензивна комуникация между представители на Община Пловдив, Българо-швейцарска програма за сътрудничество и правителството на Швейцария. В тази връзка през месец юли 2016 г. председателката на швейцарския парламент г-жа Криста Марквалдер се срещна с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и посети главните обекти на интервенция по проекта в кв. Столипиново.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов