Избрани Новини

Гърция иска среща на върха на еврозоната при провал на преговорите за дълга

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск смята, че "няма съмнение", че ще има пробив в петък

Гърция ще поиска организиране на среща на върха на еврозоната, ако преговорите с кредиторите не достигнат до споразумение за дълга на страната и целите за реформи. Това заяви премиерът на балканската страна Алексис Ципрас, съобщават от EurActiv. "Ако еврогрупата не е в позиция да произведе резултат в петък, ще помоля председателя на Европейския съвет Доналд Туск да свика среща на върха на еврозоната", каза той след среща с полския политик в Атина.

Обаче двамата подчертават, че такава стъпка няма да е необходима на този етап.

Вече няколко месеца се влачат преговорите между Атина и кредиторите от еврозоната и Международния валутен фонд заради разногласия относно облекчаването на дълга на Гърция и бюджетните цели.

Ципрас обвини твърдолинейните кредитори, че отправят "абсурдни искания" и "местят страничната греда". "Постоянно се появяват нови искания и изисквания...игрите трябва да бъдат прекратени", призова гръцкият лидер.

Вчера гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос летя до Брюксел за подновяване на диалога. Шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум написа в "Туитър", че е постигнат "добър напредък" и поясни, че разговорите ще продължат днес.

Според Туск сключването на сделка "би било възможно благодарение на готовността на гръцкия народ да пожертва нещо".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов