Избрани Новини

В Охрид откриха каменен надпис от времето на Самуил

"Цар Самодържец Самуил и българин” – тези думи ясно се четат на надписа

„Цар Самодържец Самуил и българин” – тези думи ясно се четат на каменен надпис, който случайно беше открит при ремонтни работи в Охрид. Новината потвърждаваща за кой ли път българския характер на последния цар от Първото българско царство.

В началото на месец март на хълма Плаошник над Охридското езеро, където някога е бил изграден Климентовия университет и манастира “Свети Панталеймон”, работници извършвали укрепителни дейности, когато се натъкнали и изровили от земята част от камък с надписа от времето на цар Самуил.

Наличието на находката потвърдил пред агенция “Фокус”и уредник от местния археологически музей, който изрично пожелал да не се съобщава името му, за да не пострада в местоработата си:

„Целият град знае и говори за каменния надпис, но властите го скриха и не разгласяват за находката в тукашните медии. Мен не ме е страх, но те молам да не пишеш фамилията ми, защото сега събирам документите за българско гражданство и могат да ми попречат“, каза по телефона от Охрид Борис Г. 

Най-вероятно става дума за дарствен надпис на цар Самуил, който потвърждава традицията на предшествениците му, българските царе Симеон, Борис I и Петър. Поредното доказателство за българския характер на Самуиловото царство обезмисля за кой ли път продължаващите смехотворни твърдения на днешните македонски власти за античния произход на Македония и тезата им, че Самуил е бил македонски цар, който си няма нищо общо с някогашната българска държава.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов