Избрани Новини

Министерство търси съдействие за опазване на белоглавите лешояди в Кресна

Министър Костова иска съдействие за засилване на контрола в ловните стопанства

Министерството на околната среда и водите иска съдействие от МВР, министерството на земеделието и храните и по-строг контрол от РИОСВ заради белоглавите лешояди в Кресна, съобщиха от министерството. 

Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е изпратила писмо до колегата си от МВР Пламен Узунов за бързо разследване и наказване на виновните лица за отравяне на защитени видове и унищожаването на почти цялата популация на силно застрашения белоглав лешояд в района на Кресна.

Деянията, свързани с убиване на дивеч без надлежно разрешително или със забранени средства, както и противозаконното унищожаване на защитени видове, са престъпления по смисъла на Наказателния кодекс и се наказват с глоби, пробация или лишаване от свобода.

С друго писмо до министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, до изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и до изпълнителния директор на ИАГ Григор Гогов, министър Костова иска съдействие за засилване на охраната и контрола на територията на съответните горски и ловни стопанства. В документа се посочва и нуждата от съдействие от страна на Областните дирекции по безопасност на храните за вземане на проби от животните и изпращането им за изследвания във ветеринарната лаборатория на БАБХ в София, с цел установяване на използваната отрова.

МОСВ изпрати писмо и до регионалните екоинспекции и Дирекциите на националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ да засилят охраната и контрола в защитените територии. При съмнения за отравяне на животни, със съдействието на полицията и съответната Областна дирекция по безопасност на храните, те трябва да вземат проба и да я изпратят за изследване.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)