Избрани Новини

С тържествена вечер Благоевград почете юбиляра Христо Динев

На 28 март видният общественик навърши 90 години

Днес в хоровата зала на читалището се проведе юбилейна вечер, посветена на 90-годишнината на Христо Динев – почетен гражданин на Благоевград и почетен член на НЧ „Н. Вапцаров-1866“.

В препълнената с негови приятели, бивши колеги, литератори, общественици и съграждани зала звучаха поздравителни адреси и прочуствени думи на благодарност и признателност.

Тържеството започна с изпълнения на Женския хор при ансамбъл "Пирин" - поздрав за юбиляра, създател на прочутия по света фолклорен състав. След това хорът за стари градски песни при читалището "Нежни звуци" изпя в негова чест любими шлагери от миналото.

Тържеството продължи с официалната част. Поздравителен адрес от името на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов прочете заместник-кметът по хуманитарните дейности Христина Шопова. Тя връчи и почетния знак на Общината, както и юбилейна грамота на Христо Динев, като му благодари и от свое име за стореното от него през годините за развитието на културните институции в областния град и областта.

Председателят на настоятелството на читалище "Н.Вапцаров" Васил Новоселски също поздрави Хр.Динев и му връчи плакет и поздравителен адрес. Директорът на Регионална билиотека "Димитър Талев" Райка Христова от името на колегите си в поздравителен адрес благодари на бившия си колега - създател на библиотеката, за усърдната му работа през годините, когато се е поставяло началото на библиотечното дело в Благоевград.

Кой е Христо Динев?
Христо Динев е роден на 28 март 1927 г. в с. Елов дол, Пернишко, където родителите му са въдворени от полицията заради политическите им убеждения. Майка му Светлана е родом от Дойран и е била начална учителка, а баща му Серафим Сърбов е от Дупница, медицински фелдшер. Поради непрекъснатите им местения малкият Христо е оставен за отглеждане при леля си Райна и чичо си Дино в Благоевград, които по-късно го осиновяват. Следва две години биология в Скопие, а после завършва Школата за запасни офицери в София и работи като офицер в Плевен (1948-1951). В периода 1951-1958 г. като инспектор и началник на отдел “Култура” при ОНС – Благоевград участва в създаването и развитието на всички значими културни институти в града и окръга. Съществен е приносът му като директор на Окръжната библиотека (1958-1974) за извеждане на библиотечното дело в окръга на челните места в страната. Автор е на разкази за деца и възрастни, на статии и спомени за създаването на ансамбъл “Пирин” и Окръжната библиотека. За своята дейност е получавал много награди: ордени, медали, почетни значки и грамоти, дарствена грамота от Община Благоевград за принос в развитието на града. Удостоен е със званието Почетен гражданин на Благоевград. По повод 85-годишния му юбилей Регионалната библиотека “Д. Талев” издаде негова биобиблиография. Потомък е на прочутия народен будител и революционер поп Димитрето - Рибнишкия поп.

Юбилейната вечер продължи още по-емоционално с много поздрави и в рима, и в бял стих, но най-вече от сърце, с много цветя и пожелания за още дълги години плодотворна работа в полза на съгражданите му от любимия Благоевград. Беше представена и новата му книга - сборник с разкази "Кръвта говори".

Честит юбилей!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов