Избрани Новини

Водачът на листата на ГЕРБ Кирил Калфин се включи в секторна среща - дискусия по темата за образованието

Без качествено и добро образование няма просперираща и стабилна държава, подчерта Калфин

Водачът на листата на ГЕРБ в Кюстендилска област Кирил Калфин взе участие в секторна среща - дискусия по темата за образованието, която се проведе в областния център. На нея присъстваха и кандидатите за народни представители Виктор Янев и Михаела Крумова. В срещата се включиха десетки учители от Кюстендил и региона, за да обсъдят предизвикателствата и перспективите пред сектора.

Срещата откри кметът на община Кюстендил Петър Паунов с думите: "Вие сте най-уважаваната гилдия, на която държим и убеден съм - с която трябва да закрепим както Кюстендил, така и българското общество. В сектора на образованието има травми, които с вас сме забелязали и обсъждали и които сме се опитвали да лекуваме през годините. Знаете, че предстоят избори и най-вече се надявам, че ще имаме добри резултати и шанса да работим с хора, които в действителност биха се вслушали в нашите предложения и биха реализирали полезните решения. Знаем, колко трудно приложими са, защото в сектора на образованието става въпрос не само за финансови средства, а за огромни инвестиции в човешки ресурси и обществено доверие. Доверие, което нашето общество пилее вече години наред, което ще захвърлим на бунището и по този начин ще обезсърчим децата си."

Водачът на листата Кирил Калфин заяви, че ГЕРБ предлага реални и изпълними решения за сектор "Образование" и то ще бъде основен приоритет за ГЕРБ при следващо управление. "Залагаме на него, защото без качествено и добро образование няма просперираща и стабилна държава", подчерта Калфин.

"Преди правителството да подаде оставка, вдигнахме заплатите на учителите с 10%, а при пенсиониране получавате 10 работни заплати. Сега предвиждаме двойно увеличаване на учителските заплати. Защо го правим това? Защото вие сте хората, които давате образование и насока в живота на нашите деца и внуци. Ние изключително много разчитаме на вас. Вие сте хората, които ще дадете линията на живота на нашите наследници", посочи още Кирил Калфин.

"Много пъти съм казвал: аз съм от Кюстендил, тук съм работил, тук живея и тук ще се върна да живея. И искам да виждам образовани хора, отлични училища, учители, които да образоват децата ни. Имаше и такива депутати, които дойдоха, бяха избрани от други политически сили, станаха депутати и предполагам, че никой от вас не си спомня вече за тях. Кюстендил ги интересува дотолкова, доколкото трябва да попълнят кадровата листа на своите партии, защото те нямат кадри тук", каза още водачът на листата на ГЕРБ.

По време на срещата с учителското съсловие, кандидатът за народен представител от Кюстендил, Виктор Янев, заяви: "Дано наистина народът ни се пробуди и прояви разум, да направи една ретроспекция на това, което се е случвало. Знаете, че моят професионален живот е минал в системата на образованието. За първи път една политическа партия слага като основен акцент образованието и мисля, че това наистина беше крайно време да се случи.  Образованието е поставен не само като наш основен приоритет, но и като национален абсолютен ангажимент на ПП ГЕРБ, защото само чрез инвестиции в образованието, инвестираме в бъдещето и в просперитета на държавата."

Виктор Янев допълни, че ПП ГЕРБ ще продължи да работи в няколко основни приоритета, един от които е промяна в системата на делегираните бюджети. "Гарантираме, че от 2018 година основното финансиране няма да бъде на брой деца. По този начин, ще преодолеем закриването и преобразуването на училища и детски градини, чрез неправилно разработена формула, а напротив – ще създадем една програма за защита на учебните заведения в малките населени места и тези, които имат по-слаби резултати", обясни още Янев. Той посочи, че ще бъде премахната и бюрокрацията в системата.

Виктор Янев посочи, че в програмата е заложен нов закон за висшето образование, което да бъде в съответствие с активното участие на бизнеса. "Работим по отношение на професионалното обучение в средното образование с активното внедряване на дуалната система, тоест обучение чрез работа отново с участието на бизнеса", каза кандидатът за народен представител от ГЕРБ.

Пред учителското съсловия в Кюстендил Михаела Крумова заяви: "Моите две деца са ученици и считам, че качеството на образованието, което им се дава, е добро на територията на Кюстендил. Тук има достатъчно добри учители, училища и качествено образование." По нейно мнение трябва да бъдат оптимизирани професионалните гимназии и образованието на територията на областта трябва да бъде насочено към потребностите на бизнеса. "Много уважавам учителската професия, защото тя е призвание и ви дължа поклон", каза още кандидатът за народен представител Михаела Крумова.

В хода на срещата Виктор Янев посочи, че са заложени 150 млн. лева за подобряване на спортната база в училищата и детските градини. Целта е да няма училище в страната без изградена инфраструктура за спорт.

В заключение водачът на листата на ГЕРБ Кирил Калфин добави: "Стремим се да правим така, че нашите деца да помнят своите учители и да знаят благодарение на кого са станали хора и от къде са тръгнали."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов