Избрани Новини

Министър Бозуков: Искаме справедливо разпределение на помощта за тютюнопроизводителите

Това заяви министърът на земеделието и храните проф. на проведения Консултативен съвет по тютюна

„Искаме справедливо разпределение на средствата по преходната национална помощ за тютюн Кампания 2016, така че да са удовлетворени максимално голям брой тютюнопроизводители.” Това заяви министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков на проведения Консултативен съвет по тютюна.

„Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” вече утвърди националната помощ за тютюн и бюджета по нея в размер до 90 милиона лева”, информира министърът. Той подчерта важността на взетото от бранша решение за начина на разпределянето на помощта. Представителите на тютюневия сектор гласуваха с мнозинство за предложената от МЗХ схема, която предвижда изплащане на ставка от 2,55 лв. за килограм изкупен тютюн от сортова група „Басми”, ако изкупеното количество е до 1000 кг. При количество от 1000 до 2000 кг ставката е 2,48 лв. на килограм, а при изкупен над 2000 кг тютюн, ставката е 1,65 лв. За сортова група „Каба Кулак” ставката е 1,30 лв., за „Бърлей” ставката е 0,95 лв. и сорт „Виржиния” е 0,75 лв

Общият брой заявители на помощта са 34 430 за сортова група „Басми”, 6185 за група „Каба Кулак”, 1 358 за група „Бърлей” и 70 за група „Виржиния”.

Средствата по преходната национална помощ се предоставят с цел преориентиране на дейността на тютюнопроизводителите, а не за подпомагане на производството на тютюн, подчерта министърът . Проф. Христо Бозуков припомни още, че е създадена организация всички плащанията към земеделските производители, да бъдат изплатени до края на май 2017 г. Това ще е с месец по-рано от миналата година. По индикативния график за плащанията, помощта за тютюн трябва да се изплати до края на април 2017 г.

На заседанието бяха представени и Правила за организацията и дейността на Консултативния съвет по тютюна, одобрени със заповед на министъра на земеделието и храните. С тях съветът се утвърждава като постоянно действащ консултативен орган към министъра. Членовете на съвета имат равни права при изготвяне на становища, предложения по проекти на закони и подзаконови нормативни актове, както и подготовка на проекти за решения, отнасящи се за сектор „Тютюн”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)