Избрани Новини

"Пиринска магия" омагьоса София

Новините

17-03-2017, 16:51

Снимка:

"Пиринска магия"

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха жп спирка "Марикостиново" (снимки)

Село Марикостиново е българското Карлови Вари

Съставът от Марикостиново показа невиждана хореография

Атрактивният танцов състав "Пиринска магия" към Народно читалище 'Просвета – 1937" от известното с калните си бани петричко село Марикостиново спечели таз годишната награда за "стилно изпълнено хоро" на ХІ Национален фолклорен фестивал "Хоро се вие, извива" в град София. Провелият се в обновената спортна зала "Триадица" фолклорен форум беше и своеобразно общонационално честване на 80 годишния юбилей на организатора – Народно читалище „Димитър Динев 1937 – София.
В надиграването се впуснаха любителски състави на читалища, танцови клубове и школи. Те представиха всички етнографски области на българското етническо землище – от Дунав до Бяло море и от Черно море до Адриатика.
Пиринските танцьори омагьосаха журито и публиката с характерната за село Марикостиново, но непредставена на сцена хореография. Тя е дело на танцовата легенда Валери Жганев, израснал от редови танцьор до педагог-хореограф. За атрактивната визия и крайния успех на победителите допринесоха и сценичните им костюми, изработени в стила на типичната за Южен Пирин белодрешна народна носия.

Освен национално признание спечелената от „Пиринска магия“ награда беше и първият „подарък“ за 80 годишния юбилей на читалище „Просвета – 1937“. А в балнеоложката корона на село Марикостиново неговите "игроорци" вградиха и бисер от танцовата магия на Пирин. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)