Избрани Новини

В Сандански започва кампания за събиране на предания и легенди

Тя е за историята на града и региона под надслов "Неразказани предания и легенди за моя роден край“

Всички ние, ангажирани с възпитанието и образованието на децата си, съзнаваме колко важно за всеки човек е да познава своята история и традиции. За съжаление, в днешното забързано ежедневие, все по-рядко обръщаме поглед назад и все по-рядко намираме време за разказите на баба и дядо за отминалата младост и за младостта на техните родители и прародители. А те има какво да разкажат на поколенията. Скоро малкото останали носители на жива памет за отминалите времена, забулени в мистиката на предания и легенди от Древността, достигнали до наши дни, няма да бъдат сред нас. Нишката е все по-тънка, а с това историята на предците ни все по-далечна за нас.
По повод предстоящия празник на град Сандански, Общинска администрация обявява кампания за събиране на предания и легенди, свързани с историята на гр. Сандански и региона, под наслов „Неразказани предания и легенди за моя роден край“.
Кампанията е насочени към учениците от всички възрасти. Идеята е, от една страна, да бъде провокиран интересът на подрастващите и, от друга – да бъдат събрани на едно място и с това запазени за поколенията легенди и предания от историята на Сандански и региона, достигнали от Древността до наши дни.
Кампанията има конкурсен характер. Учениците могат да се включат чрез рисунка /техника по избор/ или текст /форматът е по избор/ на предание или легенда, които са чували от своите родители и прародители.
Задължително условие е историята да бъде автентична и свързана с гр. Сандански или селище от региона.
Творбите ще се оценяват от комисия специалисти в отделни области, имащи отношение към темата – художници, писатели, културолози, историци. Най-добрите рисунки и текстове ще бъдат включени в печатно издание на Община Сандански и ще бъдат отличени с награди.
Срокът за предаване на работите е до 13-ти април /четвъртък/ включително. Творбите ще бъдат приемани в сградата на Общинска администрация – Сандански /Деловодство/. Необходимо е материалите да бъдат придружени с информация за трите имена на участника, клас, личен телефон или имейл за връзка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов