Избрани Новини

Отмениха решение за националните доплащания на тютюнопроизводители

"Това деление е дискриминационно и неправилно", твърди Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител

Министерството на земеделието и храните е отменило решението на Консултативния съвет за начина, по който се разпределят националните доплащания на тютюнопроизводителите за миналогодишната им реколта. Това заяви председателят на сдружение “Басми” Иван Сабахлъков, цитиран от БНТ. Той заедно с други производители от страната участваха вчера в работна среща със служебния министър Христо Бозуков, на която са обсъждани проблемите в бранша.

Според Иван Сабахлъков решението за разпределяне на националните плащания е отменено, защото не са спазени процедурните изисквания за свикване на Консултативен съвет към земеделското министерство. Това по думите му прави решението нелегитимно.

Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител и председател на сдружение “Басми”: “Ние имаме решение на ВАС, което казва, че това деление е дискриминационно и неправилно на база на това се основават нашите протести, които се проведоха в нашия край и в Свиленградско и даже в други части на България. В момента ние се основаваме на тези решения.”

Според старото решение на Министерството на земеделието стопаните, които отглеждат тютюн от сорта „Басми”, трябваше да получат различна сума от националните доплащания – до 2 тона по 2 лева и 45 стотинки за килограм, с повече от 2 тона по 1 лев и 65 стотинки, а до един тон производителите трябваше да получат по 2 лева и 55ст.

Иван Сабахлъков: “Участвал съм доста в консултативни съвети. За първи път има някаква чуваемост и разбиране, защото в момента ние протестираме срещу едно деление, една дискриминация спрямо един определен сорт тютюн.”

Сабахлъков допълни, че от Министерството на земеделието и храните са обещали да свикат нов консултативен съвет този месец. На него производители на тютюн от цялата страната ще обсъждат както допълнителните доплащания и разпределянето им между стопаните, така и проблемите с неизплатените все още средства за предадената суровина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов