Избрани Новини

Кандидатът на ГЕРБ Марта Желязкова - Копанарска инициира дискусия в Сапарева баня

Марта Желязкова - Копанарска: Социалната политика, здравеопазването и образованието засягат всички, затова са приоритет за ГЕРБ

По инициатива на кандидата за народен представител Марта Желязкова - Копанарска в Сапарева баня се проведе дискусия по проблемите в секторните политики - социална сфера, здравеопазване и образование. На срещата присъстваха над 50 жени от цялата община, а гости бяха кандидатите за народни представители Радослава Чеканска и Мая Спасова. Срещата уважи и общинският координатор на ГЕРБ и кмет на община Сапарева баня Калин Гелев. В дискусията се включиха представители на учителската гилдия, както и от сектор здравеопазване.

"Именно в социалната сфера, образованието и здравеопазването проблемите са големи и пряко засягат всички нас. Тези три ресора през изминалия мандат бяха на коалиционните ни партньори, министрите не бяха на ГЕРБ. Ние осъзнаваме, че развитието на тези сектори пряко засяга живота на всички ни и затова основните акценти в програмата ни сега са именно там", обясни Марта Желязкова - Копанарска.

Тя посочи, че в началото на мандата ГЕРБ заварва следното: 6,2 млрд. лв. задължения, които трябва да бъдат разплатени. От тях: 3,7 млрд. за КТБ, 1,3 за американските централи и 1,3 за руските централи. "Това са пари, които ГЕРБ успява да разплати. Ако нямаше тези заварени задължения и тези пари бяха влезли в икономиката, нещата щяха да бъдат съвсем различни. БСП искат отново да управляват, да похарчат това, което има спестено, да направят нови задължения и пак да дойде ГЕРБ, за да разплати и закрепи. Това е някакъв омагьосан кръг, който трябва да бъде прекъснат веднъж завинаги", бе категорична тя.

Марта Копанарска заяви още, че в момента нивата на безработица са най-ниски от години насам, а работните места логично идват от работеща икономика. "Ако нямаме работеща икономика, нищо не може да бъде направено нито в социална сфера, нито в образование, нито в здравеопазване. За да работи икономиката, държавата трябва да функционира по нормален начин", посочи кандидатът за народен представител от ГЕРБ.

"Всички тук сме родители - искаме децата ни да живеят добре, ние да живеем добре. Ние да доживеем момента, в който ще получаваме добри пенсии и ще имаме някаква сигурност, че пенсионната система няма да рухне. Единствената гаранция за това може да бъде ПП ГЕРБ", заяви още тя.

Дамите от листата на ГЕРБ запознаха присъстващите и с приоритетите в програмата на политическата сила за следващия управленски мандат.

Радослава Чеканска обясни, че в програмата на ГЕРБ е заложена електрона здравна карта, която ще даде достъп до системата и контрол в реално време на медицинските услуги. Също така въвеждането на електронна рецепта и електронно направление, което ще бъде полезно за системата и ще облекчи дейността на здравните работници. Предвижда се и увеличаване на заплатите на медицинския персонал във всички сектори.

Кандидатът за народен представител Чеканска обясни в детайли Закона за предучилищното и училищно образование, промяната в системата на делегираните бюджети и в държавните образователни изисквания. Тя посочи, че един от основните приоритети е увеличаването на учителските заплати. "Заложено е в рамките на 4-годишния период на управление учителските заплати да се увеличат двойно. Инвестицията в образованието е един от основните приоритети. Предвиждаме назначаване във всички училища на психолози, педагогически съветници, ресурсни учители и помощник учители. Основната ни цел е и отпадане на бюрокрацията, с която се занимават учителите", посочи Радослава Чеканска, която по професия е учител, с над 10 години трудов стаж.

Чеканска бе категорична, че социални помощи ще бъдат давани на децата само в случай, че посещават училище. Не посещават училище - не получават социални помощи.

Трите дами от листата на ГЕРБ заявиха, че, ако гражданите гласуват доверие на ГЕРБ, до края на управленския мандат се залага и увеличение на минималната и средна работна заплата. Заложено е минималната работна заплата да стане 650 лв., а средната - 1 500 лв. "От тук вече можем да говорим и за увеличаване пенсиите, тъй като ще бъдат увеличени и вноските към НОИ", обясниха от ГЕРБ.

По-късно същия ден, общинският координатор Калин Гелев и трите дами от листата на ГЕРБ уважиха празника на Клуба на инвалида в Сапарева баня. По повод настъпващия празник на жената - Осми март, представителите на ГЕРБ подариха цвете на всяка една от присъстващите жени.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)