Избрани Новини

Столетница рецитира Ботев

В петричкото село Коларово живее 101-годишната баба Стана Михова

В петричкото село Коларово живее 101-годишната баба Стана Михова. Баба Стана е родена през далечната 1906 година. Щастлива е с голямото си семейство, което й дава сили и я крепи и днес. Родила е пет деца.Една възрастна жена с млада душа, която казва, че е благословена от Бога. „Внуци имам 10, по две внуци. Втори правнуци имам 16, трети имам 8 и девето чакаме пак сега. Събират се към 34 общо всички“, каза баба Стана пред БНТ.
От няколко години столетницата живее при най-малката си дъщеря Малина. Въпреки преклонната си възраст тя е здрава. „Аз немам ни кръвно, ни болно сърце, ни болни бъбреци, ни да ми трепери ръката. Всичко ми е у ред ама а, не мога да ода“, добави тя.
„Преди четири години си счупи крака. На 98 години правихме операция в ИСУЛ. Издържа и операция, всичко мина добре, но другия крак засегнат нерв и не можа да стъпи и е така вече четири години петата почва от 3 март как е на легло“, разказа дъщерята на баба Стана – Малина. Като по-млада е отглеждала тютюн, работила е много на полето. Сега се радва, ако някой я навести. Обича да гледа телевизия, понякога чете вестник или книга. Изненада ни, че все още знае наизуст стихотворенията на „На прощаване“ и „Хаджи Димитър“.
Баба Стана смята, че тайната на дългия живот е в това да запазиш душата и сърцето си чисти. „Спокоен да си, да не мислиш за нищо лошо. Некой говори за тебе, не си туровай навътре, не си взимай навътре“.
101-годишната жена казва, че сега животът е много по-добър от преди. Съветва хората да бъдат по-сплотени, да не лъжат и да не крадат, за да живеят по-щастливо.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)