Избрани Новини

Атракцията на кушиите край Крупник: Магаре засрами жребците

Тегли 8 тона без проблем!

Хубавото време доведе стотици  жители и приятели на община Симитли и тази година в местността „Беглико” край Курпник за зрелището с конски сили. Традицията в симитлийско повелява на Тодоровден да се благословят конете и стопаните им, да направят празник с много игра и състезания за себе си и за публиката. Трибагреници се вяха в синевата през целия ден, пременени в народни носии млади момци придаваха още по-голяма празничност на кушиите.

9-годишен бе най-малкият участник. Специална награда взеха семейство Попови от Симитли - дядо и внуци; ненавършила пълнолетие дама единодушно мъжете обявиха за най-смел участник тази година; организатори и публика отличиха гиздави коне и находчиви стопани. Сензация на кушиите в Крупник беше магарето Барут от Черниче, което изтегли 8 тона - трактор и шейна с жито и засрами расовите жребци.

Десетки конe и техните стопани взеха участие в традиционните конни надбягвания, организирани от община Симитли. Преди състезанията отец Величко и отец Бисер отслужиха света литургия, благословиха стопаните на чифтокопитните,  захраниха животните. За ритуала по благославяне на животните и стопаните, а после и публиката за надбягванията бяха кметът Апостол Апостолов, председателят на ОбС Симитли Владимир Христов, кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите - Полена, Крупник и Черниче, много гости.
В надбягванията най-бърз бе Стойчо Методиев. След него останаха Мариан Стойнев и Крум Руменов с расовите си бегачи. 

В състезанието по теглене на товар в лека категория Петър Траянов и неговият кон бяха първи, като в каруцата бяха натоварени 600 килограма товар. Втори остана Божидар Христов, а трети най-малкият участник - 9-годишният Георги Попов. Общо 500 килограма фураж и жито награден фонд си разделиха участниците от леката категория. 

В тежката категория конят на Стоян Стоянов-Берко от Симитли  грабна приза за теглене на товар. След него се наредиха Любен Илиев и Борислав Борисов и двамата от село Полена. Над 700 килограма фураж и жито получиха конете в тази категория като награда.

При награждаването бяха отличени най-малките участници в тегленето братята от Симитли Георги и Стоян Попови. Техният дядо Стоян Попов- на 70 години, беше отличен с награда за най-възрастен участник. Единственото момиче осмелило се да се състезава сред всички мъже,17-годишната Мария Далева от Симитли, взе приза за най-смел участник.

Най-атрактивен участник бе Борислав Борисов, който за поредна година е с кон, впрегнат на собственоръчно направена двуколка. За най-гиздав бе отличен конят на Добромир Кюпов.
Атракция на състезанията както винаги беше и Марио Димитров от Черниче, който участва в трите състезания с "най-бързото" магаре в общината. Барут засрами всички, като издърпа 8 тона товар без да се плаши.

Специална награда за трите коня - първенци, имаше и от Стефан Апостолов, кандидатът за депутат от листата на ГЕРБ.

Десетки жители на симитлийска община се стекоха и в Брежани, за да наблюдават конското препускане из Пирин на Тодоровден. Кметът Благой Стефанов бе организирал прекрасен празник в местността "Св. Тодор" край селото. Изключително шоу сътвориха ездачите, които бяха направили специален маршрут през планината и преминаха през малки пътечки. Първенец в надбягването там стана Томи Благоев, който за поредна година покорява Пирин със своя кон, съобщават от Община Симитли.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)