Избрани Новини

Село Джигурово вдига църква

Търси още 200 хил. лева за оборудване

До един месец ще бъде вдигната в груб строеж новата църква в санданското село Джигурово, съобщава kmeta.bg. В момента се работи усилено, финансирането на строителните работи е осигурено.

„Този строеж ще ни струва точно 138 000 лева. Фирмата работи, а ние после плащаме. Всеки месец се прави точна количествено-стойностна сметка. Проблемът е, че довършването и оборудването на светата обител ще ни струва още повече. Ще ни трябват поне още 200 000 лева, започваме масирана дарителска кампания. Помагат ни наши изселници от страната и от чужбина, подкрепиха ни от община Сандански и Дирекцията по вероизповедания към МС. Не ни е срам да търсим средства, защото каузата ни е благородна”, заяви кметът на селището Тодор Тетимов.

Строежът започна през октомври 2015 година, след като местните хора решиха преди десетина години да имат нов молитвен християнски дом. Жителите на Джигурово вярват, че ще се намерят добри хора, които ще им помогнат да сбъднат мечтата си. „Обаждат се от различни краища на страната. Някои не могат да помогнат с пари, но са готови да дарят килими, пътеки, различна църковна утвар”, уточни селският управник.

В селището има само гробищен храм, който обаче е малък и не отговаря на нуждите на местните хора. Той е много далече от населеното място, възрастните хора не могат да стигат до него. Новата света обител, която ще носи името „Свети свети Петър и Павел”, е в самия център на селото, на метри от сградата на кметството. Застроената площ е 220 квадратни метра, храмът ще е на два етажа. След завършването на грубия строеж ще започнат довършителните работи вътре и вън, изографисване на стените, направата на олтар и царски двери, търсенето на църковна утвар.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов