Избрани Новини

Трудности настъпват за училищата в малките населени места

Ще има преподаватели, които няма да могат да запълнят изисквания норматив от часове

От следващата година според новия Закон за училищното образование диплома за основно образование учениците ще получават след завършен седми клас, а не осми както е сега. Тази промяна обаче изправя пред редица трудности училищата в малките населени места. Ще има преподаватели, които няма да могат да запълнят изисквания норматив от часове, информира БНТ.

Атанаска Чукова преподава по български език и литература в основното училище в Добринище. Признава, че е притеснена как ще успее да запълни норматива си от часове следващата година, след като паралелките станат с една по-малко. Сега тя има седмично 20 часа, а догодина ще станат 15.

Атанаска Чукова, преподавател по български език и литература в Основно училище „Св. Климент Охридски” - Добринище: Основното образование в малките населени места даваше един комфорт, едно спокойствие до осми клас на техните родители децата да бъдат тук."

Чукова казва още, че специално по български език и литература може да допълва норматива с избираема подготовка, която е допълнителен час в рамките на работното време и то само сутрин.

Атанаска Чукова: „Тези часове по избираема подготовка са ми необходими не за да си допълвам норматива, а наистина да работя и да постигам високи резултати.”
Зорка Шумарева, директор на Основно училище „Св. Климент Охридски" - Добринище: "Имаме качествено образование и така имаме уверения на министерството, че тези училища, където наистина се работи, ще има възможност да бъдат дофинансирани, да се дадат допълнителни средства.”

С преместването на част от учебния материал от седми и осми клас в пети и шести, децата трудно го разбират, казват в училището в Добринище.

Атанаска Чукова: „Някак си трябва плавно да се направи този преход от начално към основно образование и не по този драстичен начин да ги посрещнем с причастия със сложните глаголни времена, с всичките местоимения, някак си там се губи връзката.”

От училището в Добринище имат притеснения как след няколко години ще намерят млади хора, които да преподават на децата от първи до четвърти клас. Тези, които ги учат, сега са в предпенсионна възраст.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов