Избрани Новини

Нетърпеливите бачевци дочакаха Тодоровден

Идват гости от страната и чужбина

Днес, в първата събота след Сирни Заговезни, отбелязваме църковния празник Тодоровден. Той е посветен на „Св. Теодор Тирон“ и се чества в първата седмица на Великия пост. В народния календар е познат още като Конски Великден, тъй като в този ден по традиция са се провеждали конски надбягвания. Именно такива надбягвания можете да наблюдавате в разложкото село Бачево. Традиците и обичаите на Тодоровден обединяват надеждата за здраве и щастие, плодородие и добро бъдеще за младите.

В подготовката на празника участват и млади, и стари. Преди изгрев слънце стопанката на къщата замесва обреден хляб с формата на кон или подкова и го украсява с орехи и скилидки чесън. Стопанинът сресва празнично конете, в което помагат и момчетата от къщата. В гривата им се вплитат сини мъниста /синци/, които ги пазят от уроки и червен конец, за да ги пази от "зли очи". За конската опашка на този ден е отредено специално внимание - тя се сплита и се украсява богато. Днес, на Тодоровден, жителите на Бачево отбелязват и официалния празник на селото.

Празникът ще започне с тържествено откриване, литургия за здраве и берекет и захранване на конете в 10:00 ч. в центъра на селото. Традиционните конни състезания ще се проведат от 11:00 ч. в местността "Власовица". Победителите ще бъдат наградени в 15:30ч. Специален гост на празника ще бъде Янко Неделчев. За доброто настроение на жителите и гостите на селото ни ще се погрижат и самодейците от НЧ "Самообразование 1928г."

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов