Избрани Новини

Гимназистите от Разлог проведоха открит урок с прокурор

Ученици от 11 и 12 клас в ПГТХТ "Никола Стойчев“ се срещнаха с Костадин Чилев

Районна прокуратура – Разлог, съвместно с Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев“, проведе обучение сред ученици от 11 и 12 клас. Събитието се организира в изпълнение на проект на Висшия съдебен съвет - образователна програма „Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в сътрудничество с Министерството на образованието и науката. Сред основните му цели са повишаване информираността на младежите за функциите и значението на съдебната власт в Република България, създаване на предпоставки за формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие.

Ученици от 11 и 12 клас в ПГТХТ „Никола Стойчев“ се срещнаха с Костадин Чилев - прокурор от Районната прокуратура в Разлог. По време на изнесената лекция магистратът запозна гимназистите със спецификите на професиите прокурор, съдия и следовател, техния статут, функциите и задълженията.

Към настоящия момент учениците от различни класове имаха възможността да обогатят знанията си по различни правни теми: „Домашно насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита правата на жертвите“, „Разделението на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет“.

През юни младежите ще могат да проверят наученото в симулативен съдебен процес.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)