Избрани Новини

Дарителска акция обяви Историческият музей в Дупница

Тя е за обособяване на етнографска експозиция

Тази година се изпълва четвърт век от създаването на Исторически музей – Дупница като общо исторически общински музей, чиято основна мисия е издирването, опазването и популяризирането на културно-историческото наследство на Дупница и региона.
Исторически музей – Дупница е създаден на 8 май 1992 год. с Решение № 93 на Общ. съвет Дупница и съгласувано с Колегиума на Министерство на културата. Съгласно решението в структурата на музея са включени четири специализирани отдела - археология, етнография, история на България ХV – ХІХ век, нова и най-нова история. Новосъздаденият музей през 90-те години на миналия век, наследява фондовете на закритите къщи – музей “Ст. Димитров – Марек” и “В. Демиревски – Жельо”, които са тясно специализирани в комплектоването на документи и артефакти свързани с работническото и антифашистко движение. Ентусиазираният екип от специалисти от самото начало развиват активна събирателска дейност, насочена главно към попълване на етнографския и археологически фонд с образци от територията на района. Организират се теренни проучвания на територията на общината. За кратък период от време са събрани чудесни експонати от облеклото и бита на населението от града и селата.
Независимо от краткия период на съществуването на Историческия музей, екипът от специалисти успява да комплектова фондове и колекции съобразно структурата и специализираните отдели. Към момента движимите културни ценности, вписани във фонда на музея, са 8045 единици в основен и научно-спомагателен фонд, съхранявани в четири фондохранилища.

От музея призовават: "Нека бъдем родолюбци, като се грижим за историята и миналото на родния си край! Обръщаме се към вас с призив да дарите стари мебели, облекло, снимки и предмети от градски бит. Не изхвърляйте “непотребните вещи и хартии”, в тях може да е скрито знание за миналите епохи! Попитайте и искайте мнението на музейните специалисти! Дарете ги на музея! Ще ги проучим, съхраним и популяризираме!"



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)