Избрани Новини

Почина големият сценограф на българския куклен театър, Арх. Иван Цонев

Животът

24-02-2017, 14:00

Снимка:

natfiz.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отиде си Роро Кавалджиев

През 1962 г., заедно с професорите Атанас Илков и Николина Георгиева, поставя началото на висшето образование за куклен театър у нас, в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

Арх. Иван Цонев е роден на 28 юни 1928 г. в Шумен, България.  Завършва архитектура през 1954 г. Иван Цонев е един от най-популярните куклено-театрални сценографи в България и чужбина. Името му се свързва с търсенето на нови визуални тенденции в българския куклен театър в периода на 60-те години, както и излизането му на международната сцена.
Той е автор на сценографията на знаковия спектакъл "Петя и вълкът", както и на един от най-популярните спектакли за възрастни в България – „Съкровището на Силвестър“ в Централен куклен театър. Сред най-забележителните му художествени постижения са още: "Крали Марко", "Мизантроп" и няколко версии на "Малкият принц".
През 1962 г., заедно с професорите Атанас Илков и Николина Георгиева, поставя началото на висшето образование за куклен театър у нас, в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
В артистичната си кариера Иван Цонев е бил сценограф на над 250 продукции на територията на страната и в чужбина. Той има 49 турнета в Германия, Полша, Русия, Чехословакия, Великобритания и др. Негови продукции са излъчвани по телевизията в България, Полша, Югославия и Германия. Участвал е в много международни изложби за сценография и е носител на многобройни награди – от национални прегледи, „Златният делфин“, Съюза на българските художници, от фестивала в Единбург и др. Имал е 9 самостоятелни и 4 колективни изложби. Негови творби са притежание на частни колекции в Англия, Полша, Гърция, САЩ, Германия, Швейцария и Франция.

Поклон пред паметта му!

Опелото ще се състои на 27.02.2017 г. от 11.30 ч., в църквата „Св. Седмочисленици“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов