Избрани Новини

Важно за рибарите!

Забранено е ловуването в гръцките реки

Временна забрана за риболов в реките на територията на Гърция въведоха властите там, сигнализираха рибарски сдружения в Благоевград. Забраната важи и за българските рибари, които масово предпочитат да ловят риба във водоемите в южната ни съседка, когато у нас уловът е забранен заради размножаването на рибите. Забраната в Гърция е в сила от 15 април до 1 юни както и у нас.

От рибарско сдружение „Балканка” казаха, че целта на забраната е да се намали броят на българските рибари, които бракониерстват в реките и язовирите в Гърция.

Иван Мишев, председател на сдружение „Балканка - 2009”
„Нашите рибари ловят до безсъзнание, дето се казва. Пълнят багажника с риба, минават през митници и тази риба се предлага на български пазар за риба. Това е забранено за продажба. Ние си го заслужихме това нещо, един път съм ходил там и знам какво беше. Личи си, че са минали българите."

Рибари около река Струма признават, че в последните няколко години реките в Гърция са предпочитани заради много риба в тях. Петър Маерков казва, че забраната няма да го засегне, тъй като той лови риба в морето, а там това е позволено и промените не важат.

Петър Маерков - рибар:
„По принцип предпочитам морето, защото там има морска риба, която тук я няма. По гръцките реки има риба, която и тук се среща.”

От сдружение „Балканка” признават, че българските рибари масово замърсяват бреговете около водоемите в Гърция, което също е причина да се въведе временната забрана за улов на риба.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов