Избрани Новини

Московски: Поставяме много сериозен акцент за развитие на транспортната мрежа в Северна България

"Нашите очаквания са хората да проявят разум и мъдрост", посочи той

В "Денят започва" по БНТ бившият транспортен министър Ивайло Московски и водач на листата на ГЕРБ в Плевен сподели, че сериозен акцент в програмата на партията е развитието на транспортната мрежа в страната. По думите му, развитието на транспортната мрежа в Северна България също е основен приоритет.

"Винаги сме изпълнявали политики, които са ясно изговорени и се следват принципи, които в крайна сметка са довели до това заключение. Като програма, която сме заложили за управленски мандат - много категорична, много ясна с конкретни транспортни проекти. Дясно центристка ни е политиката. Считаме, че това е механизъм, който би довел до нови инвестиции в транспорта. Поставяме много сериозен акцент за развитие на транспортната мрежа в Северна България."

Според Моксовски, има нужда от промени в пътнотранспортната инфраструктура и въвеждане на тол такси.

"Докато не се изчисти моделът и таксите не станат на пазарен принцип, няма да се оправят нещата. Говоря за конкретния казус за пътната инфраструктура, там предвиждаме въвеждане на тол такса. Към момента железопътната, пристанищната и летищната инфраструктури работят на разходо-ориентирани такси, тоест те са много приближени към пазара. Докато винетната системата за пътуване по пътищата по никакъв начин не осигурява необходимия приход за колегите, които трябва да поддържат пътищата."

Той изтъкна, че кадровата политика на служебното правителство не се получава, визирайки смяната на областните управители и странните мотиви за решението. "По моя информация вчерашното освобождаване на главния секретар Костов е направено по време, когато се е извършвала акция под негово ръководство за задържане за убийство. Което само по себе си означава, че в държавата цари невероятен хаос. Нещата не изглеждат въобще добре, ние сме сериозно притеснени. Наблюдавам нещата в сектор "Транспорт" и доста неудачни смени се направиха и там. Мога да дам пример с летище "София" - пак без мотиви и без аргументи се освободи изпълнителния директор, който според одити и проверки управляваше доста добре. На негово място се сложи човек, който вече е управлявал летището по време на тройната коалиция и аз имам кратка справка с негови нарушения", посочи Московски, давайки за пример и промените в БДЖ.

"Гледам предизборните обещания на БСП, в които се говори за повече държава. Прегледах действията на последните две правителства на БСП в сектор "Транспорт". Отдаването на концесии и либерализацията на пазара е доста голямо. Кога са честни от БСП? Когато говорят за повече държава, или когато дават концесии? Аз не казвам, че това е лошо, но тази политика повече подхожда на нас. От БСП твърдят, че неолибералната система е изчерпена, а същевременно либерализират пазара на Български пощи, нещо, което са си позволили да направят само пет държави в Европа", разкри Московски.

"Нашите очаквания са хората да проявят разум и мъдрост. Не сме идеални, допуснали сме достатъчно грешки, които сме премислили. Убедени сме, че сме направили и много хубави неща, които бихме надградили, останалото бихме коригирали и поправили. програмата ни е ясна, реална, прагматична и изпълнима", каза Московски.

"Аз съм роден в Плевен, завършил съм математическата гимназия и има доста хора от моето поколение, които ме припознават", завърши екстранспортният министър.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)