Избрани Новини

Какви са условията на малките ски писти в България?

Вижте малко известните ски дестинации

За всички любители на зимните спортове ще отправим няколко предложения за по-скрити и не толкова популярни ски писти в България.

Първото място се намира в Стара планина. На около 20 км от Габрово е ски център "Узана". Местността е разположена в подножието на връх Исполин - първенец на Шипченска Стара планина. Преходът от хижа "Узана" до връх Исполин е изключително лесен и приятен, с времетраене около един час.
Узана предлага на скиорите писти с обща дължина около 3 км, разполага с професионално трасе, дълго 1300 м, а за по-начинаещите скиори има 7 по-малки писти. Pистите са общо 8 и разполагат с лифт и влекове. Цените са 15 лв. за целодневна карта за възрастни и 10 лв. за карта за деца до 12 години. Предлагат се и полудневни карти на цени 12 лв. за възрастни и 8 лв. за деца, както и екипировка под наем. Цените за влек са между 3 и 8 лв.

Друго интересно място в Стара планина е Беклемето. Намира се на 20 км от Троян. Местността е в най-високата точка на прохода Троян - Кърнаре. Мястото е подходящо както за зимен, така и за летен туризъм. Разполага с три ски писти за любителите на зимните спортове с обща дължина около 2,5 км. Интересно е, че тук е най-добрата писта в България за ски-бягане и биатлон в широколистна гора, отговаряща на европейските изисквания. В комплекса има комбинация от два стационарни ски влека. Цената за еднодневна карта за възрастни е 12 лв., за деца – 5.

Три писти работят в планина Осогово на 20 км от Кюстендил с дължина над 900 м и наклон от 30%. Изкачването на върха става бързо с влек. Еднодневната карта струва 15 лв. Възможно е наемането на ски и екипировка на цена 10-20 лв.

Друго място, което заслужава внимание, е връх Ком - Берковица, отново в Стара планина. Ски пистата е дълга 1,5 км и е с лесна до средна степен на трудност. Зимният сезон трае почти 5 месеца. На разположение на скиорите са два влека. Цените на влека са 20 лв. карта за цял ден, 15 лв. карта за половин ден, а за деца е 15 за цял ден, 10 за половин ден. До пистата води 15-километрово асфалтирано шосе от Берковица. В местността има постоянен пост на ПСС.


Ски писта Добринище е идеално място за ски туризъм през зимата в Пирин, с писта дълга 5 км и има черен участък. Тя е подходяща за напреднали и за начинаещи скиори. Намира се на 6 км от Банско. Пистата се обслужва от двуседалков лифт. Трасето е широко около 30 м. Комплексът разполага с два лифта с обща дължина 3200 м. Цената на еднодневната карта за възрастни е 20 лв., за деца – 15. Двупосочният билет за лифта е 10 лв.


В близост до Разлог можете да карате ски на писта „Кулиното”. Пистата се намира в местността Предела, на 14 км от Разлог. Писта „Кулиното” е дълга почти 1,5 км и е подходяща за начинаещи скиори. В непосредствена близост до Благоевград - в местността Картала се намира курортът "Бодрост", съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)