Избрани Новини

Отчитането на резултатите е топ проблемът за РИК-Благоевград

Бъркат се секционните протоколи при повече кандидати

При организацията и при провеждането на изборите най-голямо влияние оказва човешкия фактор, каза за радио "Фокус" Мартин Бусаров, председател на Районна избирателна комисия – Благоевград. По думите му най-голямото притеснение за тях е отчитането на резултатите и попълването на секционните протоколи.

"Това е нещото, което най-много притеснява членовете на РИК. Друг проблем, без да искам да обидя някой от колегите, е бързината, с която могат да бъдат обработени протоколите. При изборите за президент и вицепрезидент, а и тези, които сме наблюдавали по назад във времето, виждаме, че колкото повече кандидати има в един вид избор, толкова повече се бърка при попълването на секционните протоколи, което води след това до забавяне при обработката на резултата. От там вече идва и създаването на напрежение между отделните членове на секционните избирателни комисии, а от там върви и напрежение между нас като РИК и членовете на СИК, които искат по-бързо да приключат с нещата и да се приберат по родните си места“, каза още Бусаров.

Той добави, че  понякога им се е налагало да обработват протоколи 10-12 часа след приключване на изборния ден. "Това е, което ни притеснява. А иначе, по отношение на организационните въпроси и тези от чисто логистичен характер нямаме притеснение, тъй като работим в много добър синхрон с Областна администрация и общините по места.  Нищо от този характер не ни притеснява. Разбира се, надяваме се, че климатичните условия ще бъдат приятни и времето няма да се влоши и да бъде студено пак с оглед на приемането на изборните книжа и материалите за отчитане на изборните резултати, защото това ще създаде дискомфорт на членовете на секционните избирателни комисии“, коментира Бусаров."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов