Избрани Новини

Бюст-паметник на Левски изграждат в Сандански

Новините

21-02-2017, 13:58

Снимка:

Община Сандански

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нови пространства в Сандански стават синя зона

Разложки деца пяха и рецитираха за Левски

Очаква се да бъде открит за годишнината от рождението на революционера

След проведен конкурс и избран проект, от лятото в град Сандански ще има паметник на Апостола на свободата – Васил Левски.

Идеята ликът на великия българин да се извисява в града е дългогодишна. Съвместната работа на Сдружение "Дякон Левски" и община Сандански ще успее да я превърне в реалност. Очаква се новият монумент да бъде открит  на 18 юли 2017 г., когато ще отбележим 180 години от рождението на Апостола.

В конкурса за идеен художествено-пластичен проект, който бе обявен в края на месец октомври 2016 г., се включиха 13 екипа от цялата страна. Те представиха своите проекти за бюст-паметник на Васил Левски, от които комисията избра проекта на скулптора Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев. Именно те ще се заемат с реализацията на бюст-паметника, който ще бъде поставен пред сградата на Градски съд – Сандански под короната на многовековния чинар.

Стойността на проекта е 25 хил. лв., от които 9 хил. лв. са осигурени от членовете на инициативния комитет. Предстоят редица благотворителни инициативи за набиране на средства. Кутия за дарения ще бъде поставена и пред Галерия "Ликин", където всеки ще има възможност да допринесе за реализирането на проекта.

С поставянето на бюст-паметник на Васил Левски град Сандански ще има място, пред което ще се отдава почит пред Апостола.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)