Избрани Новини

Малки следователи от Детско полицейско управление“ събираха веществени доказателства

Новините

17-02-2017, 15:25

Снимка:

ОД МВР Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенец сам хвана и предаде крадла на полицията

Децата се запознаха с действията на експертите от МВР по време на първия етап от разследването на престъпленията

Доброволците – ученици от детското полицейско управление при ОУ „Васил Априлов“ в гр. Русе се срещнаха днес с експерт-криминалисти от Базовата научно-техническа лаборатория (БНТЛ) в ОД МВР – Русе и проведоха занятие на тема „Събиране на следи и веществени доказателства“.

 

Децата се запознаха с действията на експертите от МВР по време на първия етап от разследването на престъпленията – изследване или оглед на местопроизшествието, защо и как се прави това, колко важна е тази дейност за установяване и доказване на престъпленията, за разкриване на извършителите и каква е ролята на тяхното експертно мнение в следващите етапи от разследването, както и колко е важно за отсъждане на справедлива присъда в съда.

 

Старши инспектор Светлана Атанасова, началник група „Съдебна химия и биология“ разказа накратко за работата в химическата лаборатория, в която се изследват наркотични вещества, наличие на алкохол в кръвта и други вещества. Тя запозна учениците с видовете наркотици и полевите тестове, с които се установяват наркотичните вещества.

 

Началникът на група „Криминална техника“ в БНТЛ старши инспектор Цветомир Петков обясни как се изследват куршуми, гилзи, подписи, печати и други; как се вземат следи и отпечатъци, оставени върху предмет; запозна децата и с други дейности, изискващи експертното мнение на служителите в лабораторията. Учениците видяха къде и как се регистрират извършителите на престъпления – заснимане, вземане на пръстови отпечатъци и т.н.

 

Младши експерт Светлозар Миланов от група „КТ“ в БНТЛ демонстрира пред младежите как на практика се снемат пръстови отпечатъци. Всеки от доброволците получи за спомен отпечатък на собствената си длан.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)