Отнесена е дигата на река Струма край село Струмяни

Подкопано е и трасето на голямо отклонение на главния газопровод в близост до реката

Над 300 метра от дигата на река Струма край село Струмяни е напълно отнесена, предаде БНР. Подкопано е и трасето на голямо отклонение на главния газопровод в близост до реката. Въпреки сериозната опасност за населението и инфраструктурата, спешната поръчка за укрепване на района е спряна.

Констатациите на междуведомствената комисия, свикана от кмета на община Струмяни Емил Илиев, са повече от тревожни. Докладът е изпратен до ръководството на „Напоителни системи“-ЕАД, което носи пряката отговорност към защитните съоръжения на реките. Заради очакваното затопляне и снеготопене, което ще повиши рязко речното ниво, от държавното дружество обявяват поръчка с пряко договаряне, за да се избегне водното бедствие отпреди две години, когато водите отнесоха голяма част от пътя за близкото село Илинденци.

По изчисления на експертитеq укрепването ще струва около 600 000 лева. Преди две седмици обаче от междуведомствената комисия към МС спират поръчката с мотива, че няма средства. Най-голямата опасност към момента е точно газопроводът, който е на пет метра от разрушената дига и на някои места тръбите вече са във въздуха.

Единственият начин да предотвратят по-сериозни последствия е насипването на земна маса от изкопните работи по строящото се в момента трасе на магистрала „Струма“, което също е в потенциална опасност, каза кметът на Струмяни Емил Илиев. Според него, ако не се намерят спешно необходимите 600 хиляди лева за изграждане на дигата до края на месец март, лошият сценарий е неизбежен. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен