Избрани Новини

Костадин Делидимов стана "Цар на виното" в Петрич (галерия)

Oбщинари зарязаха лозята в Ръждак

С отслужване на молебен за здраве на стопаните и берекет, в лозовите масиви започва честването на празника Трифон Зарезан в община Петрич. Архиерейският наместник на Петричка духовна околия отец Ангел Кочев благослови лозовите насаждения и пожела плодородна година за стопаните. Символично, кметът Димитър Бръчков, областният управител Валери Сарандев и председателят на Общински съвет Петрич Георги Динев направиха първото зарязване на лозата в масивите край село Ръждак.

Кметът подчерта в поздравителните си думи за празника, че неслучайно Петрич се слави като район, в който се произвеждат най-хубавите вина и домашна ракия.

"Това е така, защото стопаните полагат огромна грижа за своите масиви и правят с мерак виното и ракията. Нека е благословена реколта 2017”, пожела Димитър Бръчков. Областният управител също поздрави лозарите от община Петрич.

Традиционно на 14 февруари Община Петрич провежда и конкурса за най-добро червено вино от последната реколта. Тази година 31 производители се включиха в надпреварата. Жури от специалисти дегустатори имаше нелеката задача да избере шестте вина с най-добри показатели. Според регламента производителите на класираните на първите три места получиха парични награди и грамоти, а класираните до шесто място предметни награди и грамоти за участие. Крайният резултат от конкурса днес се подреди както следва: на шесто място журито класира виното произведено от Красимир Пантазиев; на пето място виното на Стоян Стоянов; на четвърто място виното на Васил Василев; на трето място виното произведено от Сашо Славчев /50 лв. парична награда/; на второ място виното на Славей Илиев /80 лв. парична награда/; на първо място с парична награда 100 лв и титлата "Цар на виното" беше класиран Костадин Делидимов.

В музикалната програма за празника участие записаха възпитаници на танцовата школа при читалище „Братя Миладинови” и  ВИГ „Серенада” с авторски изпълнения. Гостите на празника бяха почерпени с червено вино и скара.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)