Избрани Новини

Състезание по история се проведе в Разлог

То е по повод 100 години от създаването на Разложката гимназия

Състезанието бе подготвено от учениците от клуб „Памет“ под ръководството на преподавателя си по история и цивилизация Соня Крънчева. То е първо за петокласниците от Средно училище „Братя Каназиреви” - Разлог на тема „Древните цивилизации”. Инициативата е посветена на 100- годишнината от създаването на Разложката гимназия. В тази връзка Борислав Мавриков, ученик от 5 “а“ клас, разказа накратко за връзката си с рода Каназиреви и за живота и делото на двамата братя дарители Петър и Иван Каназиреви.
Самото състезание по история премина под знака на много вълнение и емоции. Петокласниците бяха разделени на 4 отбора-„Амон Ра“, „Египетските пирамиди“, „Тутанкамон“ и „Мумиите-фараони“. Всяка състезателна група трябваше да отговори прецизно на поставените въпроси-дефиниции на специфични понятия, свързани с древните цивилизации и държавнополитическата традиция в Египет, Асирия, Персия, Вавилон, древните евреи, Шумер и Акад като начало на човешката цивилизация. Също така трябваше да посочат владетели и личности, богове и вярвания в Египет и Месопотамия, да образуват думи от дадени букви и да разпознаят изображения.
Победител в състезанието стана отборът „Египетските пирамиди“- Виктор Коцаков, Васил Стоянов, Росица Панкова и Борислава Караджова. Те получиха и купата на знаещите. Активни по време на състезанието бяха и Иван Тумбев, Райна Петрова, Данислава Крънчева, Амира Джембазка. Всички участници получиха грамоти за участие и индивидуални награди за активно представяне. За пореден път учениците показаха знания и умения и доказаха, че могат да се справят с всякакви предизвикателства.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов