Избрани Новини

Лили Дерибанова от Сандански е избрана за "Носител на промяната“

Тя е българският победител в инициативата за избор на вдъхновяваща личност "change makers“

Вдъхновяващият опит на деветнадесетгодишната Лиляна Дерибанова от Сандански може да бъде положителен пример за всеки български или европейски млад човек. Това е най-важно при определянето на Лиляна от Европейската комисия за българския победител в инициативата за избор на вдъхновяваща личност „change makers“ (носител на промяна), в контекста на Европейската седмица на младежта 2017 (ЕСМ 2017).
По традиция, Европейската седмица на младежта 2017 г. ще се проведе през първата седмица на месец май. Една от основните и обединяващи инициативи на европейско ниво, за отбелязването на младежката седмица е конкурсът за избор на вдъхновяваща личност „change makers“, в който участват всички 33 страни, участващи в програма ЕРАЗЪМ +. Всяка държава, участвала в програмата в периода от началото ѝ през 2014 г. до сегаq има право да избере свои представители, а Европейската комисия избира по един от всяка страна. Поканени да направят номинации за конкурса са всички организации, които имат финансирани проекти в периода от началото на програмата, през 2014 г. до сега, в сектор МЛАДЕЖ, в това число и България.
Координатор за България  на ЕСМ 2017 и конкурса за избор на вдъхновяваща личност „change makers“ за България е Центърът за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР). След  предварителния подбор, направен на национално ниво от ЦРЧР,  е избрана кандидатурата на Лиляна Дерибанова. Балканският младежки фестивал номинира Лиляна за нейния изключителен опит в осъществените проекти на сдружението по програма Еразъм + и въздействието на резултатите от инициираните проекти от Лиляна и нейни приятели върху местната общност. Номинацията на Лиляна впечатлява ЕК и с участието ѝ като ментор на европейските доброволци на сдружението, които участват в подготовката на 21 издание на фестивала, през 2016 г.
Освен това тя успява да пребори останалите български кандидати с благотворителните инициативи, които организира в родния си град. Името ѝ стои зад изграждането на стометрово българско знаме, изрисувано на училищна стена, за което са нужни близо 20 000лв., които събира с още четири момичета посредством благотворителни каузи. Инициативата се прие с огромна признателност и това кара момичетата да продължат да събуждат патриотизма у съгражданите си. Този път тяхната задача е да реновират заземен трафопост в града. След действията им от запустяло място в центъра на града трафопостът придоби облик на въздействащ паметник на културата.
„Участието ми като ментор по програма „Еразъм +“ ме срещна с изключително приятни и позитивни младежи от цяла Европа, което ме промени. Щастлива съм от факта, че Европейската комисия избра точно мен за представител от България, защото това е още една възможност да се срещна с останалите „носители на промяна” от Европа, да обменим опит и идеи за нови вдъхновяващи проекти. Щастлива съм, защото случайно или не, водещото мото в това, което правим с моите приятели е, че „Добрият пример е пътят към промяната!”, споделя Лили, първият млад български „Носител на промяна“ (change maker).
През изминалата година Лили взе участие като инициатор, координатор и изявен лидер в проекти, свързани с пробуждане на солидарност, отговорност и социално ангажиране на гражданите в Община Сандански, като разви и реализира докрай идеите за екологичното развитие и опазване на природата и природните богатства в града, както и за подпомагане и социализиране на деца и младежи с увреждане от Дневен Център „Света Неделя“.
На 23 февруари Лиляна Дерибанова заминава за Барселона, където с екип на ЕК ще заснеме видео, за да бъде популяризиран нейния вдъхновяващ опит в цяла Европа.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)