Избрани Новини

Владимир Димитров: Програма "Тенисът за хора в инвалидни колички" е кауза, която си заслужава

От 15 години се занимаваме с тази кауза

За поредна година Българската федерация по тенис продължава да развива програмата си "Тенисът за хора в инвалидни колички". През 2017 г. и ММС ще подкрепи проекта чрез програмата им за развитие на спорта за хора с увреждания /хора с увреждания и деца в риск/, като от съществено значение е и участието на спонсори. Повече за проекта разясни г-н Владимир Димитров, член на УС на БФТ и дарител по програмата в интервю за предаването "Спорт +" по TV+.,съобщава БФ Тенис.
 
- Г-н Димитров, как започна Вашата история за подпомагане на хората с увреждания по тенис?
- Честно казано, започна съвсем случайно. Съдбата ме запозна с един инвалид в Австрия, който ме впечатли с изключително високия си дух и със способността си да играе феноменално тенис в количка. След това разбрах, че той е европейски шампион. Запознах се с него отблизо и се запалих по тази тема. Връщайки се в България, попаднах на Боре Томов, когото познавах от дете. Разбрах неговата съдба и оттогава започнахме да подпомагаме тази кауза.
 
- От колко години подпомагате тази кауза?
- От 15 години се занимаваме с това. Правил съм го в ролята си на физическо лице. Не съм се ангажирал с никакви публични изяви досега. Правя го от сърце и от любов към тениса, и от съчувствие към инвалидите. Първото нещо бе, че осигурихме колички, макар и на старо. След това започнахме, със съдействието на Българска федерация по тенис и на Спортен клуб  "Левски", да осигуряваме възможности да се играе. Дори стигнахме дотам, че изпратихме първите състезатели в чужбина.
 
- Срещнахте ли съмишленици през този период от 15 години?
- Да. Не е имало случай, в който да се заговориш с някого или да го помолиш за помощ, и да не е оказвал такава. В това число са и хора несвързани със спорта или с инвалидите. Давам пример - когато стана дума, че трябва да ги изпратим в Унгария, имаше шестима кандидати, които да ги заведат със собствен превоз. Нашето общество е отворено към такива неща. Просто трябва инициатива. Много съм благодарен на Федерацията, която отново пое тази инициатива. Трябва да ангажираме колкото се може повече хора. Мисля, че това събитие, макар и скромно във финансов мащаб, ще проворира интерес в обществото. И ако успеем да превърнем този интерес в конкретно участие, ще бъде прекрасно за нашите момчета и момичета.
 
- Лесно ли убедихте австрийската фирма "Blum" да подпомага хората с увреждания в България?
- Не беше трудно. Те по начало не се занимават със спонсориране на спорта, но спонсорират благородни каузи. По линия на това, че става въпрос за хора, които са в доста тежко положение спрямо здравите, успяхме да провокираме интереса в тях и дават средства от 2016 г. В програмата за 2017 г. средствата, които са осигурени са три пъти повече. Равностойно на "Blum" се включва и "Интериори". Смятам, че около 15 хиляди лева ще бъдат осигурени през 2017 г. като минимум.
 
- Усещате ли каква радост е това за хората с увреждания? Лагерите, тренировките, всичко, което правите за тях...
- Познавам ги всичките, често се виждам с тях. Знам какво е, когато срещнеш в лицето на здравите хора съчувствие. Знам какво е, когато разговаряш с тях и ги приемаш за абсолютно равностойни. А ако поиграеш и малко тенис, им стопляш сърцата. Това е нещо, за което си заслужава човек да отдели средства, време и задължително малко сърце.
 
- Вие сте член на Управителния съвет на БФТ, как се развива този спорт у нас?
- В момента ситуацията е малко странна. От една страна, успехите на Григор провокираха изключителен интерес към тениса. Бих казал, че основата на пирамидата в момента е много широка. От друга страна, за съжаление, на върха на пирамидата нещата не стоят така добре. С изключение на един-двама млади и отдадени на тениса юноши като Александър Лазаров, Габриел Донев и няколко други, след тях не идва конкретно силно поколение. Надяваме се, че следващите две-три години ще излязат на сцената състезателите, които сега са на 12-14 години и тогава ще "берем плодовете" на тази изключителна популярност на тениса.
 
- Какво си пожелавате за 2017 г.?
- Пожелаваме си титла от Големия шлем на Григор.
 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)