Избрани Новини

Кметове следят нивата на язовири и реки

Целта е да има навременна информация при евентуални проблеми с нивото на водите им

Всички общински кметове в благоевградско са предупредени да организират ежедневно наблюдение на водоемите в своите общини, пише kmeta.bg. Целта е да има навременна информация при евентуални проблеми с нивото на язовири и реки или с осигуряване на тяхната проводимост.

„Няма никакви притеснения към момента. Няма нищо тревожно. Нивата на двете най-големи реки в областта – Струма и Места, са ниски. Има свободни обеми и в големите язовири. При необходимост ще реагираме с адекватни мерки, за да не допуснем преливане на водоемите”, заяви областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов. РИОСВ пък извършва проверки дали са почистени речните корита в Пиринския край.

Повечето кметове са се справили с уборката на реките и няма проблем с проводимостта им. Проверяват се периодично отводнителните и хидротехническите съоръжения. Преди време амортизираните детайли са били сменени с нови. Следи се и прилежащата инфраструктура. Целта е да се действа превантивно, а не да се реагира след като стане проблем.

Най-големият язовир в Пиринско – „Стойковци”, който е край благоевградското село Логодаж, също има достатъчно свободен обем, за да поеме водите при очакваното обилно снеготопене. „При вместимост от 13,5 милиона кубика свободни са близо 4 милиона кубика. Така че всичко е наред”, каза кметът на село Логодаж Пламен Червенков.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)