Избрани Новини

Учителка прави икони от мозайка и стъкло

Любовта към изкуството предава и на децата в Осмо училище в Благоевград

Близо 15 години художничката Димитрина Гошева от Благоевград прави икони и картини от керамични плочки и полускъпоценни камъни, информира БНТ. Сред последните ѝ произведения е голямо пано, изобразяващо просветния деец Арсени Костенцев, което е подарила на едноименното училище в Благоевград за неговата 30-а годишнина.

Димитрина Гошева е от малкото творци на мозайка в страната. За това изкуство тя разказва, че се изисква търпение, въображение и воля за да се постигне добър краен резултат.

Димитрина Гошева, преподавател по изобразително изкуство: “Процесът на работа е дни наред в зависимост от големината на мозайката, даже мога да кажа че и месеци.”

Специална част в творчеството на художничката заемат иконите, които създава, като следи стриктно изискванията на християнския канон. “Първата икона мозайка, която съм правила. това е образът на Исус Христос. Той е заимстван от куполна мозайка на Исус Христос от черквата Света София в Истанбул. В процеса на работа с всяка изминала гледам колкото може да се докосне до истинския образ и да стане като мозайката, от която гледам, черпя информация.”

Художничката е създала над сто произведения от мозайка, които продава основно по време на изложби. "Интересът към мозайката е голям, мога да кажа, може би защото малко автори се занимават с този вид изкуство."

Любовта към изкуството младата учителка предава и на децата в Осмо училище в Благоевград, където работи вече няколко години.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)