Избрани Новини

Георги Икономов представи доклад на заседание в Боровец

Новините

27-01-2017, 20:51

Снимка:

Община Банско

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трети ден на Световната купа по сноуборд в Банско

В Банско отчитат ръст на раждаемостта

Участва в срещата на Регионалния съвет за развитие на югозападен район

Кметът на община Банско взе участие в редовното заседание на Регионалния съвет за развитие на югозападен район, провело се през изминалите дни в курорта Боровец. Той представи доклад за изпълнение на значими проекти на територията на общината, включващ инвестиционните намерения на общината, проектни идеи, подадени предложения, както и проекти, които вече се реализират.
"Подготвяме документацията и търсим варианти за финансиране на проект за изграждане на допълнително водохващане за град Добринище, на проект за оформяне на парково пространство около река Глазне и рехабилитация на съществуващия Градския парк в град Банско. Корекция на река Глазне с цел минимизиране на риска от наводнение в рамките на курортния град, е сред приоритетите ни през настоящата година. Приключихме със санирането на жилищния блок, който отговаряше на изискванията в първия етап от Националната програма за енергийна ефективност и сме подали предложенията си за още седем сгради. По Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. имаме подадени предложения за рехабилитация на вътрешна улична мрежа в Банско и за подобряване енергийната ефективност на читалищата в Банско и Добринище. Кандидатстваме също с два екологични проекта по Програмата за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ Балкани – Средиземно море 2014-2020 г. – за пилотно внедряване на електромобили, както и пилотни дейности за качествено управление на въздуха. Развитието на градовете ни в посока, щадяща околната среда, е необходимост и задължение и ще продължим активно да работим в тази посока. Проектът ни за изграждане на допълнително водоснабдяване от местността „Караманица” вече е в ход, наскоро с Министерството на регионалното развитие подписахме и споразумение за финансиране на част от разходите. През есента на миналата година приключихме с още един проект, който позволи да възстановим теренът, използван за депо за битови отпадъци чрез техническа рекултивация. През следващите три години ще тече и биологична такава” докладва Икономов пред съвета.
Присъстващите на заседанието бяха запознати с актуална информация относно възможностите за кандидатстване по програми, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове и Националния доверителен фонд. Обсъждани бяха също параметрите на методиката за подбор и оценка на заявленията по процедурите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, касаещи обучението и заетостта сред младите хора.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)