Владислав Горанов е оставил "подредена къща" на служебния министър на финансиите

Кирил Ананиев: Аз съм в привилегировано положение спрямо другите си колеги от служебното правителство

„Влизам в една подредена къща, тъй като с министър Горанов бяхме в един екип и аз съм в привилегировано положение спрямо другите си колеги от служебното правителство". Това заяви служебният министър на финансите Кирил Ананиев по време на официалното приемане на поста от министъра на финансите в оставка Владислав Горанов. Министър Ананиев посочи, че е наясно със състоянието на МФ и с изпълнението на Закона за държавния бюджет за тази година. Той обърна внимание, че служебното правителство ще работи в рамките на утвърдените от закона фискални цели и приоритети, но ще се работи за осигуряването на ресурс за предстоящите предсрочни избори и за подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС.

Кирил Ананиев разясни непосредствените задължения на министерството: „Пред нас стоят три важни задачи, свързани с нормативни актове. На първо място, това е изготвянето на тригодишната бюджетна прогноза за периода 2018 - 2020 г., като в нея единствено ще бъдат отразени промените в последната макроикономическа рамка и някои технически бележки от ЕК, тъй като нямаме законово право да правим нова политика в нея". Освен това, в рамките на графика и сроковете на текущия Европейски семестър трябва да бъдат актуализирани Националната програма за реформи и Конвергентната програма. „Една от най-важните ни работи е да осигурим нормално финансиране на публичния сектор, така че да не се влоши качеството на публичните услуги", допълни той. На въпрос относно това дали ще има промени в ръководството на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници", Кирил Ананиев отговори: „Когато отборът печели, не се правят промени".

От своя страна, министърът в оставка Владислав Горанов отбеляза: „За мен беше удоволствие да работим заедно в един динамичен и изпълнен с предизвикателства мандат. Оставям Министерството и публичните финанси във форма и се надявам следващият редовен финансов министър да ги завари в същото състояние". Той пожела на наследника си да успее да съхрани темпото на работа в приходните агенции и да се запази изпълнението на бюджета.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"