Избрани Новини

Григор Димитров приключи на полуфинал в Мелбърн след петсетова драма с Надал

Гришо измъчи Надал

Григор Димитров измъчи Рафаел Надал, но не можа да го преодолее и да се класира за първи път в кариерата си на финал на турнир от Големия шлем. В драматичния полуфинал на тазгодишното Открито първенство на Австралия българинът отстъпи с 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6. Така Надал прекъсна серията на Димитров от 10 победи, започнала в началото на годината, и на четвъртия си финал в Мелбърн Рафа ще играе с Роджър Федерер.

Още от началото на мача българинът притисна съперника си на сервис, но не можа да пробие, а в четвъртия гейм шампионът от 2009-а спечели подаването на Димитров си и поведе с 3:1. Това даде допълнителна увереност на Надал, който набързо затвърди , а не след дълго приключи сета, в който спечели 90% от точките си на първи сервис.

Григор продължи да играе позитивно и поведе с пробив на нула за 3:1 след гейм, в който Надал получи предупреждение от съдията, че се бави при изпълнение на сервис. В седмия гейм Димитров допусна две двойни грешки и Рафа върна пробива. Дойде силен гейм на ретур за първата ни ракета, но и слаб на сервис. Пропуснати четири сетбола в десетия гейм, след което след продължителна и здрава битка Надал си спечели подаването за 5 равни. В следващия сервис гейм на Надал обаче Григор продължи да играе агресивно и позитивно и с нов пробив изравни сетовете.

В третия сет Надал поведе с брейк за 3:2, но отговорът на българина не закъсня и той равенството. Стигна се до тайбрек, в който Надал първи стигна до сетбол и се възползва от него.

Четвъртият сет вървеше без точки за пробиви и отново се стигна до тайбрек. Смяната дойде при 4:2 точки за първата ракета на България, който затвори частта със 7:4.

Решителната част започна с дълъг сервис гейм на Димитров, а Надал оцеля в трудния за него осми, което очевидно вдъхнови него и събуди публиката. Още в следващия гейм носителят на 14 титли от Големия шлем проби, а след това на свой сервис приключи мача при третия мачбол след пет часа битка на корт Rod Laver Arena, съобщи БФ Тенис



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов