Избрани Новини

Даниела Савеклиева: БСП си измислят проблеми в енергетиката и плашат с тях хората

Реформите на правителството в сектор "Енергетика" дадоха резултати, коментира Савеклиева

БСП за пореден път спекулират по темата енергетика и напразно се опитва да всява страх и напрежение сред българските граждани, че съществува риск в енергийната система. Това заяви народният представител от ГЕРБ и областен координатор на партията в Благоевград Даниела Савеклиева по повод измислените от социалистите проблеми в сектора. „Правителството на Бойко Борисов винаги е действало последователно, а реформите в сектор „Енергетика” дадоха резултати”, коментира Савеклиева. Тя подчерта, че най-яркото доказателство за успехите именно в този сектор са банковите извлечения на дружествата от БЕХ. „Когато цифрите говорят, е добре дори от БСП да мълчат. А цифрите са следните: в края на 2014 г. наличностите в дружествата възлизаха на 404 млн. лв., след една година управление на ГЕРБ те вече са 833 млн. лв., а в края на 2016 г. в банковите сметки на дружествата от държавната енергетика има налични над 1 млрд. лв. При тази положителна тенденция не разбирам къде колегите от БСП съзират проблеми, неустойчивост и място за тревога”, каза още Савеклиева.
Според нея ясната стратегия, следвана от правителството, е довела до стабилност и до доверието на международните институции в българския енергиен сектор. „Не е случаен фактът, че най-голямата международна рейтингова агенция Moody’s даде положителна оценка и присъди рейтинг с две степени по-висок от текущия на Българския енергиен холдинг. Този резултат е в следствие на проведените реформи в отрасъла”, уточни Даниела Савеклиева.
Като безпочвени тя определи и твърденията на БСП, че важните енергийни проекти в региона са заобиолили България. „БСП лъжат и по тази тема, както и за спрените еврофондове, за режим на тока, за липса на социални придобивки. Правителството на ГЕРБ работи изключително активно за реализацията на междусистемните газови връзки с нашите съседи. Затова стана възможен и първият интерконектор с Румъния. Работи се усилено и по газовата връзка с Гърция. Ще припомня, че през декември 2015 г. бе даден реален старт на проекта и се очаква междусистемната връзка да  бъде въведена в експлоатация през 2019 г. Подписахме и меморандум със Сърбия за изграждане на газова връзка”, каза още народният представител от ГЕРБ.       
Според Савеклиева левицата тотално се объркала и в говоренето по темата „Белене”.  „Не е ясно в какво точно БСП ни обвинява – че спираме техния любим проект, или че харчим пари за него, чували сме и едното, и другото. Всъщност позицията на ГЕРБ за този  проект винаги е била ясна и категорична. Многократно сме заявявали, че ако централата трябва да се изгражда, ще я строи частен инвеститор, без държавни гаранции и при икономически обоснован проект.  „Само експертите могат да кажат имаме ли нужда от още ядрена мощност, затова очакваме анализ от тях. След като БСП обрече държавата да плати огромни суми за „Белене”, правителството нямаше друг избор, освен да плати сметката, направена от БСП . Успех е, че се спестиха на българските данъкоплатци 90 млн. лв., които се трупаха от лихви”, коментира Даниела Савеклиева.    Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)