Избрани Новини

Ще строят база на планинските спасители от Дупница

Ще се намира в района на Седемте рилски езера

Министерството на околната среда и водите отпусна 315 хиляди и 600 лева за строеж на база на планинските спасители от Дупница в района на Седемте рилски езера, информира БНТ. Базата е необходима, за да може спасителите своевременно да откликват при нещастни случаи, а не да губят часове докато пристигнат в планината от Дупница. През зимата районът на Рилските езера привлича екстремни скиори, които карат извън пистите. Само преди десетина дни там загина сноубордист, който беше затрупан от лавина. Не е тайна, че дупнишкият отряд е ангажиран с най-сериозният и опасен терен в страната.

"Всички съоръжения, цялата нужна екипировка за провеждане на една спасителна акция ще бъдат в тази база. Там ще бъдат и хората, които са обучени да работят с тая техника, така че туристите, които по един или друг повод търсят помощ от ПСС, нещата ще се случват много бързо", коментира пред БНТ ръководителят на отряда Кирил Чолаков.

След като парите вече са осигурени, предстои да се проведе обществена поръчка, за да се избере изпълнител. Ако всичко мине гладко и в срок, изграждането на т. нар. Контролно информационен пункт се очаква да започне още през юли тази година. Сградата ще е собственост на Националния парк Рила, ще бъде от 126 кв.м. в нея ще се помещават освен планинските спасители и парковата охрана. Самите спасители обаче признават, че не вярват, докато не се убедят сами с очите си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов