Избрани Новини

Кълвачът чука в горите край Якоруда

Установено е ново находище на планинския трипръст кълвач на територията на Национален парк "Рила“

При теренни наблюдения, извършени от екип на ДНП „Рила“, беше установено ново находище на планински трипръст кълвач в района на местността „Калдарица“, на 2000 м н. в. на територията на Национален парк „Рила“ в парков участък Якоруда. Новото находище ще допълни научната информация, която е в изпълнение на извършваните приложни  изследвания за „Картиране местообинатията на консервационно значими животни“ от Плана за управление на Национален парк „Рила“. С него се цели установяването на числеността, трофичните връзки, биологията на размножаване и перспективите за оцеляване на популацията на редки и застрашени видове животни в защитената територия.

ДНП „Рила“ планира да извърши допълнителни проучвания на новото находище на планински трипръст кълвач, както и на нови потенциални места на разпространение.

Планинският трипръст кълвач (Picoides tridactylus) е включен в Червената книга на България с категория „застрашен“ EN [A4 (C, E)], в приложения II и III на Закона за биологичното разнообразие, Директивата за птиците и Бернската конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания.

Разпространението на вида в България е в планините Рила, Пирин, Западни Родопи и Витоша, като числеността варира около 90 и 130 гнездови двойки.

В Рила планинският трипръст кълвач се среща в типичните му местобитания, представени от стари иглолистни, предимно смърчови гори с повече отмиращи дървета, като тук е най-високоразположената популация, на надморска височина 1900-2000 м н. в.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)