Избрани Новини

Кресна блокира пътя за Гърция

Главен път Е-79 ще бъде блокиран от жители на общината

Блокада на шосето за Гърция ще има преди очакваното затваряне на границата от страна на гръцките фермери, информира kmeta.bg. Главен път Е-79 ще бъде блокиран за движение от жители на община Кресна този четвъртък. Точно по обяд, в 12,00 часа, стотици местни хора ще се съберат на протестен митинг в центъра на града срещу честите катастрофи и безхаберието на държавата.

„Сигурно е, че ще затворим пътя и в двете посоки. И не сме виновни ние, а държавата, която пак ще струпа десетки полицаи в града ни, за да не би да нарушим обществения ред. Искаме управниците да изпълнят поетия преди година и половина ангажимент за решаването на проблема с катастрофите на територията на нашата община”, заяви общинският съветник Петър Петров, който е член на Инициативния комитет.

Повод за бунта на местните хора е поредният тежък пътен инцидент миналия четвъртък, когато на пешеходна пътека товарен автомобил помете бившия директор на горското стопанство Симеон Юручки. Пострадалият е с черепно-мозъчна травма и бе транспортиран по спешност в столична клиника. Само преди два месеца в с. Долна Градешница на място загина 35-г. Васил Христов.

През март 2015 година пък двама мъже загубиха живота си в жестока катастрофа в град Кресна. На 2 август същата година се проведе протестен митинг заради високата скорост на колите, които минават през населеното място и не спазват пътните знаци за ограничение на скоростта. Хората събраха протестна подписка с 1760 подписа, изпратиха я в Министерски съвет, Народното събрание и Президентството.

„Обещаха ни поставянето на видеокамери и „легнали полицаи“ на главен път Е-79 в района на Кресна и с. Долна Градешница. Но нищо не се направи. Държавата нехае за човешкия живот, за нея той е без стойност.
Исканията ни са същите – да се ограничи скоростта с видеокамери и изкуствени неравности, с нови табели, ако е възможно да се монтира и светофар. Не е нормално на пешеходна пътека в центъра на града колите да се изпреварват, всеки ден има предпоставки за тежки пътни инциденти”, категоричен е Петър Петров. Той и останалите жители на общината не приемат повече оправдания – за липса на пари, за провеждане на анализи на пътя, за провеждане на процедури по ЗОП и за какво ли още не. Няма да допуснат поредно протакане на проблема и нерешаването му. „Готови сме да продължим с гражданското неподчинение и с блокадите на пътя за Гърция“, твърдят те.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов