Избрани Новини

Георг Спартански: Реализацията на проекта ще подобри условията на живот на близо 130 хил. души

С разширяване на канализационната мрежа ще се намалят рисковете за околната среда от преливащи септични ями и заустване на отпадъчни води в р. Вит

"С реконструкцията и модернизацията на Пречиствателната станция за отпадни води - Плевен, която вече ще обслужва и градовете Долна Митрополия и Тръстеник, ще се осигури по-добро пречистване на отпадъчните води. Те ще са с показатели, отговарящи на нормативната уредба. Ще се подобри водният цикъл на селата Ясен и Буковлък от община Плевен, както и ВиК мрежата на Долна Митрополия и Тръстеник. С разширяване на канализационната мрежа ще се намалят рисковете за околната среда от преливащи септични ями и заустване на отпадъчни води в р. Вит. Реализацията на проекта ще подобри условията на живот на близо 130 хил. души в двете общини”, каза кметът Георг Спартански по време на днешното подписване на договора.

Пречиствателната станция е построена през 80-те години на миналия век, въведена е в експлоатация през 1990 г. В момента повечето съоръжения и сградният фонд са амортизирани. Съоръжението, в което ще се вложат 33,573 млн. лв. с ДДС, ще бъде напълно модернизирано, което ще доведе до качествено пречистване на отпадъчните води. Получените утайки ще се стабилизират анаеробно и ще се произвежда биогаз, който чрез когенерация ще захранва енергийните нужди на станцията, информират от пресцентъра на общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов