Избрани Новини

Гонят агресивни скиори от пистите

Всички правила за безопасно каране по трасетата са поставени на видни места

Често на ски пистите се случват инциденти заради агресия, неспазване на правилата, каране с висока скорост заради адреналина, надценяване на собствените възможности, подценяване на ситуацията, рискуване не само на собствения, но и на живота на другите. Затова нарушителите на правилата се гонят от трасетата.

„Всички правила за безопасно каране по трасетата са поставени на видни места, написани са на английски и български език. Дори в тоалетните сме ги закачили. Най-важното правило е този отзад да пази този отпред, тъй като предният няма видимост какво се случва зад него. Често не се спазва дистанция, при разминаване трябва да има също разстояние, да се изчакват”, твърди Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата-концесионер на ски центъра над Банско, цитиран от kmeta.bg.

Предупредителни табели уведомяват, че се пресичат писти и е нужно да се кара бавно там, че има опасни участъци, че има писти само за напреднали. Често обаче скиори и сноубордисти се надценяват, в същото време пък подценяват конкретната обстановка. Това води до тежки сблъсъци и инциденти. Някои са толкова самонадеяни, че се пускат шус без никаква подготовка, без да са взели дори един урок при ски учител. Привлича ги високата скорост, но поставят на риск живота си и този на околните.

„Не бива неподготвените да карат по трудните писти. Тези дни има много хора в планината, един такъв да има на трасето, той е потенциална заплаха за всеки. Защото при екстремна ситуация нито може да спре, нито може да обиколи, нито да предотврати сблъсък. Излитането от пистата може да е с фатален край”, предупреждават планински спасители.

Не липсват и скиори, които не спазват правилата за каране. При първо провинение ски патрулите им правят забележка, а при повторно нарушение им отнемат картата за деня. „Някои се объркват, отиват на по-трудна писта, даваме им съвет да я напуснат. Не си ли вземат бележка, анулираме дневната им карта. Човешкият живот е най-ценен, не можем да позволим някой да застрашава здравето и живота на останалите в ски зоната”, категорични са мъжете от ски патрулите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов