Избрани Новини

19 групи и близо 2 500 участници дефилираха в Разлог

Проведе се VII-мият Международния кукерски карнавал в Разлог

19 групи и близо 2 500 участници дефилираха на VII-мия Международния кукерски карнавал в Разлог. Гости на карнавала бяха и групи от Македония, които представиха традиционни за тяхната култура обичаи за борбата между доброто и злото.
Инж. Венцислав Гърменов, зам.кмет по социалните дейности, поздрави всички участници и зрителите на централния площад в Разлог. Приветствие отправи и Александър Цицимов-секретар на Федерацията на Европейските карнавални градове.

Разлог е член на ФЕКГ от 1996 година. Неведнъж градът е бил домакин за посрещане на представителите на федерацията начело с нейния президент Хенк Ван Дер Кроон. Честта да бъде член на федерацията красивият планински град получи след спазване на вековната традиция, свързана с кукерските игри и представянето им по неповторим начин от сборна кукерска група в различни карнавали и фестивали не само в България, но и в много страни от Европа.
Интересен е фактът около наименованието на Международния кукерски карнавал „Старчевата“, което идва от назоваването на кукерите в Разлог - чауши или старци. Организатор на карнавала, който се провежда за седми път, е Община Разлог под патронажа на кмета инж. Красимир Герчев.

Победители в тазгодишния карнавал са две групи - Маскарадна група „Кукери“ от с. Калчево, обл. Ямбол и Станчинарска група „Братя Соколови“, Петрич. Второто място също си поделят две групи - Кукерска група от с. Победа, обл. Ямбол и Кукерска група от с. Климен, община Карлово. На трето място са групите от „Арапи“, кв. „Макак“, Шумен и „Джамалари“, с. Жабокрът, община Кюстендил. Награда за най-масово участие печели Кукерска група от с. Бачево, община Разлог, както и призовете за най-малък и най-възрастен участник. За оригинални костюми наградата печели Кукерска група от с. Зимница, обл. Ямбол, а за оригинално представяне Кукерският състав от кв. „Сушица“, Карлово. Наградата за приемственост на традициите грабна Кукерският състав от Горно и Долно Сахране, община Павел баня.

Финалът на VII-мия Международен кукерски карнавал бе внушителен и впечатляващ, при излизането на сборна кукерска група от 7-те квартала на Разлог и построяването на близо хиляда участници, облечени в кукерски костюми и традиционни разложки народни носии, след което бе представен обичаят по гонене на злите сили.
Разлог още един път показа, че традицията и любовта към българското са запазени и ще останат в сърцата на жителите векове наред.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов