Избрани Новини

Започна преброяването на зимуващите водолюбиви птици у нас

Над 100 доброволци и членове на БДЗП обединяват усилията си

От 13 до 15 януари 2017 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори, обединяват усилията си в повече от 40 екипа. Те ще посетят всички големи водоеми в страната от 13 до 15 януари 2017 г. В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка.

В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса „Повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях?"

Партньори в преброяването в България са Изпълнителна агенция по околна среда, Сдружение за дива природа „Балкани", Българска орнитологична централа, Федерация „Зелени Балкани", Фонд за дивата флора и фауна и ДПП „Персина" - гр. Белене. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) също има съществена роля в осъществяването на преброяването, осигурявайки автомобили и експерти от своите регионални звена, които ще извършват и проверки за нарушение на Закона за лова.

Гоцеделчевските приятели на птиците и тази година могат да разчитат на съдействие от ДЛС "Дикчан" ­- Сатовча и ДГС - Гоце Делчев, които ще подпомогнат преброяването в района на р. Места и яз. Доспат, уточни председателят на гоцеделчевския клон на БДЗП Димитър Попов, цитиран от Дарик.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)