Избрани Новини

Баничанци искат да защитят местния кромид

Ще се борят за сертификат за качество

Производителите на прочутия баничански кромид искат да сертифицират този типичен за селото им зеленчук, като уникален селскостопански продукт, чрез системата за географски означения за качество на храните, съобщи за инициативата секретарят на читалището в с. Баничан Румяна Джибова, цитирана от Дарик.

В селото тече разяснителна кампания, след което предстои създаване на Асоциация на производителите на баничански кромид. Тук отглеждат две разновидности на кромида - бял и червен, който е особено подходящ за салати, а засаждането му е става по-специфично, чрез разсад, като изисква специална почва и доста поливане.

Още със създаването на везаната карта на Баничан местните хора се включиха в кампанията „Да защитим българския вкус" на евродепутата Момчил Неков. В сътрудничество с българския клон на организацията СлоуФуд производителите на баничанския продукт разчитат да изпълнят задължителната процедура по сертифициране.

Засега от тридесетина български храни месото от Източнобалканска свиня и Куртовски розов домат са готови с документите за кандидатстване за защита на географското означение по схемите за качество на Европейския съюз. А в момента Българич има само два защитени продукта с географско означение - горнооряховският суджук и българското розово масло. В процес на получаване на защита е и странджанският манов мед.

Европейските схеми за качество са механизъм, който дава защита на производители в определени географски региони. Те получават по-голяма видимост и защита срещу злоупотреба с доброто име на продукта произлязъл, създаден или съхранен в съответния регион.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)